Clicky


OVSE-waarnemer omgekomen in Oost-Oekraïne

OVSE-waarnemer omgekomen in Oost-Oekraïne
23-04-2017 19:09 | Buitenland | auteur ANP/DPA

KIEV - Een Amerikaanse medewerker van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is zondag in het oosten van Oekraïne omgekomen toen het patrouillevoertuig waarin hij zich bevond op een landmijn reed.

Bij het incident is ook een gewonde gevallen. Het is een OVSE-medewerkster uit Duitsland. Dat meldt de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Sebastian Kurz via Twitter. Oostenrijk is dit jaar de tijdelijke voorzitter van de OVSE.

Kurz sprak via Twitter zijn condoleances uit aan de nabestaanden en zei te hopen op spoedig herstel van de gewonde. Ook kondigde hij een grootschalig onderzoek aan en beloofde dat de schuldigen terecht zullen staan.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken condoleerde in een reactie de nabestaanden en riep op tot een onderzoek en het ter verantwoording roepen van degenen die de mijn hebben geplaatst.

De Oekraïense president Porosjenko heeft zijn afschuw uitgesproken over het ongeval dat zich afspeelde in het door Rusland gecontroleerde Donbassgebied. "De veiligheid van de waarnemers moet gewaarborgd zijn'', zei hij op Facebook. Hij wees de Oekraïense Minister van Buitenlandse Zaken Pavel Klimkin aan als leider van het onderzoek van het incident.