Clicky


Meer winst voor luchtvaartgroep IAG

Meer winst voor luchtvaartgroep IAG
05-05-2017 09:58 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

LONDEN - De Brits-Spaanse luchtvaartgroep IAG heet afgelopen kwartaal meer winst geboekt dan een jaar eerder. Het moederbedrijf van British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus profiteerde onder meer van een lagere brandstofrekening.

IAG vervoerde in het eerste kwartaal ruim 21 miljoen passagiers, een kleine 4 procent meer dan een jaar eerder. De omzet zakte desondanks met bijna 3 procent tot 4,9 miljard euro. Dat komt doordat de ticketprijzen nog altjd daalden, al ging dat wel veel minder hard dan in voorgaande periodes.

De operationele winst, voor eenmalige posten, kwam uit op 170 miljoen euro. Dat is bijna 10 procent meer dan een jaar eerder. De nettowinst daalde wel met driekwart tot 27 miljoen euro, maar dat kwam hoofdzakelijk door hogere afschrijvingen op contracten waarmee schommelingen in de brandstofprijs en valutakoersen worden afgedekt.

IAG verwacht ook over het gehele jaar een hogere operationele winst te behalen dan in 2016. Daarbij helpt mee dat vanaf het lopende kwartaal de ticketprijzen, afgezien van wisselkoerseffecten, weer een stijgende lijn zullen vertonen.

Concurrent Air France-KLM toonde zich een dag eerder ook al positief over de marktontwikkelingen. Het bedrijf liet weten dat de prijsdaling van de laatste jaren vrijwel tot staan is gebracht en dat de boekingen voor het zomerseizoen duidelijk harder gaan dan vorig jaar.

Topman Carsten Spohr van Lufthansa is eveneens optimistisch over de vraag naar tickets voor komende zomer. Dat zei hij vrijdag tijdens de aandeelhoudersvergadering van het Duitse luchtvaartconcern. Wel verwacht Spohr dat de prijzen van vliegtickets ook dit jaar uiteindelijk zullen dalen.