Clicky


Groen licht uit Brussel voor Duitse tol

Groen licht uit Brussel voor Duitse tol
17-05-2017 16:16 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft geen bezwaren meer tegen de Duitse plannen om personenauto’s tol te laten betalen voor het Duitse wegennet. De procedure die in juni 2015 werd opgestart omdat de plannen discriminerend zouden zijn voor buitenlandse bestuurders is stopgezet. Dat liet de commissie woensdag weten.

De Duitse Bondsdag keurde een gewijzigd tolvoorstel eind maart goed. Brussel oordeelt dat daarin aan de bezwaren tegemoet is gekomen. Wel houdt de commissie de uitvoering en toepassing van de wet in de gaten. De tolheffing moet in 2019 ingaan en zou jaarlijks 500 miljoen euro moeten opbrengen.

Voor milieuvriendelijke auto's worden de wegenvignetten goedkoper dan voor vervuilende. Duitse weggebruikers worden gecompenseerd met een korting op de wegenbelasting. Hoe schoner de auto, hoe hoger de korting.

Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu laat weten "behoorlijk teleurgesteld'' te zijn over het besluit, ook al komt het niet onverwacht. Ze gaat de commissie nu eerst om een onderbouwing van het standpunt vragen. Indien nodig zal ze juridische stappen nemen.

Oostenrijk bereidt een zaak voor bij het Europees Hof van Justitie omdat de heffing discriminerend zou zijn. Begin volgende maand komen de landen die tegen de tolplannen zijn in Luxemburg bijeen. Daar is ook minister Schultz bij.

Het Europees Parlement keerde zich twee maanden geleden nog tegen de aangepaste tolplannen en riep Brussel op de procedure niet te stoppen.