Clicky


Veel verdriet op school Romy

Veel verdriet op school Romy
06-06-2017 12:11 | Binnenland | auteur ANP

DE GLIND - "Vandaag is een hele moeilijke dag, er is veel verdriet op onze school." Dat zei directeur Jan Hofman van de J.H. Donnerschool in De Glind dinsdag tijdens een persbijeenkomst op de school waar de overleden veertienjarige Romy uit Hoevelaken op zat.

"De kinderen zijn vanmorgen opgevangen in de klassen. Er was veel verdriet, radeloosheid maar ook saamhorigheid en verbondenheid", aldus de directeur. Deze hele week past de onderwijsinstelling voor kwetsbare kinderen, het programma aan. De school biedt onderwijs aan 180 leerlingen met sociaal-emotionele problematiek. Veel van hen wonen in pleeggezinnen of tehuizen in het dorp van 600 inwoners.

"Deze week volgen wij geen gewoon schoolprogramma. Wij kijken wat de leerlingen nodig hebben. Zij zijn bepalend. Wij volgen hen daarin." De leerlingen herdenken Romy in kleine groepen. Dag voor dag bekijkt de school wie van de leerkrachten of jongeren extra ondersteuning nodig heeft.

In de school is een ruimte ingericht waarin iedereen in stilte het omgebrachte meisje kan herdenken. Er branden kaarsen en er staan bloemen. Op de tafel ligt een boek waarin een persoonlijke boodschap kan worden achtergelaten. Er wordt veel gebruik van gemaakt. Romy was geliefd. "Het was een meisje op wie anderen konden steunen. Vanochtend zei een klasgenootje dat als zij last van haar rug had, Romy achter haar stond om haar te helpen’’, aldus Hofman.

Romy zat in de tweede klas. "Wat was zij goed bezig. Zij werkte succesvol aan haar doelen. Het was een meisje met een toekomst." Dit weekeinde sprak Hofman haar ouders. Zij gaven aan in een hele kwade droom te zitten. De ouders voelen zich gesterkt door alle steun die ze krijgen aangeboden. Ook de school voelt zich 'gedragen in het verdriet’.

Later deze week volgt nog een besloten bijeenkomst voor ouders, verzorgers en medewerkers. "Ik ga een toespraak houden. Er staan liederen op het programma. Ik wil vertellen wat er is gebeurd." Hij benadrukt dat hij niet beschikt over extra informatie van de politie. Hij wil en kan dan ook niet ingaan op speculaties die de ronde doen. Hij weet niets van de achtergronden van de jonge verdachte (14) die is opgepakt. "Het is niet mijn taak om te zoeken naar de dader. Het raakt ons dat een jong iemand is opgepakt."