Clicky


Fysieke overbelasting blijft pijnpunt in het magazijn

Fysieke overbelasting blijft pijnpunt in het magazijn
08-06-2017 09:37 | Bedrijfsongevallen | auteur Redactie [FE]

DEN DOLDER - Ondanks de toenemende focus op ergonomie blijkt uit onderzoek van Manutan dat nog steeds veel werknemers met fysieke klachten kampen. Vooral rugklachten komen hierbij veel voor. Ook geeft één op de drie ondervraagden aan niet over de juiste hulpmiddelen te beschikken om goederen te tillen of verplaatsen.

2 op de 5 werknemers fysiek overbelast

Intern transport vormt binnen veel bedrijven de spil voor een soepele logistiek. Toch blijkt dit in de praktijk vaak niet vlekkeloos te verlopen. Het aantal medewerkers dat kampt met fysieke problemen ligt met één op de drie ondervraagden dan ook nog steeds schrikbarend hoog. Hierbij is de reden in de meeste gevallen fysieke overbelasting. Zo geeft 55 procent van de respondenten aan regelmatig zwaardere voorwerpen te moeten tillen of verplaatsen. Hierbij zijn in ongeveer 30 procent van de gevallen niet de juiste hulpmiddelen zoals steekkarren of palletwagens aanwezig. Het gevolg zijn pijnklachten zoals rugpijn en pijn aan schouders, nek en benen.

Op naar een meer ergonomisch magazijn

Fysieke overbelasting is geen nieuw verschijnsel in de logistieke branche. Tegelijkertijd zijn er wel steeds meer mogelijkheden om het te voorkomen. Instelbare werkbanken en anti-vermoeidheidsmatten leveren hier bijvoorbeeld potentieel een belangrijke bijdrage. Maar ook de keuze van de juiste magazijnstellingen spelen hierbij een belangrijke rol. Niet alleen voor de goederenopslag zelf, maar ook voor de keuze van de noodzakelijke hulpmiddelen om goederen te (ver)plaatsen.

Zo vraagt goederenopslag in een palletstelling om andere ‘ondersteunende’ middelen dan bij de keuze voor een halfzware stelling. Klinkt logisch, maar gaat in de praktijk dus blijkbaar toch nog te vaak mis. Bij het optimaliseren of inrichten van een (nieuw) magazijn dient hier dan ook voldoende aandacht aan besteed te worden.

Advies van een expert of praten met betrokkenen levert hierbij waardevolle input. Zo creëer je uiteindelijk een magazijn dat zowel qua doorstroming als werkbaarheid optimaal is.

Dit is een gesponsord artikel