Clicky


Van Opdorp Transportgroep viert 90-jarig bestaan

Van Opdorp Transportgroep viert 90-jarig bestaan
15-06-2017 11:51 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

SAS VAN GENT - Op zaterdag 17 juni viert Van Opdorp Transportgroep haar 90-jarige bestaan met een Open Dag.

Jef van Opdorp richtte in 1927 een transportbedrijf op. Met paard en wagen werden landbouwproducten vervoerd. Later werd dit uitgebreid met kasseien. De eerste auto werd in 1933 aangeschaft; hiermede werd een begin gemaakt met de groei tot een volwaardig transportbedrijf.

In de jaren 50, na de tweede wereld oorlog, herbouwden de zonen Bernhard en George het bedrijf. Een mogelijkheid hiervoor was onder andere de watersnoodramp in 1953 en de barre winter in 1954. De scheepvaart lag toen praktisch stil en de behoefte aan vervoer over de weg was groot. De toenmalige directeuren stapten zelf in de wagen om met suiker te rijden. Door inzicht en ervaring leidt het suikertransport tot het verrichten van het eerste bulktransport in 1962.

Al op 16-jarige leeftijd diende de derde generatie in de persoon van Werner van Opdorp zich in 1963 aan om mee te werken en om het bedrijf verder uit te bouwen. De werkzaamheden breiden zich dan gestaag uit evenals de technische kennis en de toepassing daarvan binnen het bedrijf.
Zo lukt het Van Opdorp als eerste in de Benelux om in 1973 te starten met het bacterievrij laden en lossen van vloeibare levensmiddelen.
Op 19 december 1973 werd het Belgische bedrijf PVBA Opdorp Zelzate opgericht, later omgezet in BVBA Opdorp.

In Nederland wordt verhuisd van de Zandstraat naar het bedrijventerrein Noord in Sas van Gent alwaar een splinternieuw pand in gebruik wordt genomen op 29 mei 1987. Daar start Van Opdorp met een modern opgetrokken en ingericht kantoorgebouw, werkplaats, een cleaningstation met in- en uitwendige clean-mogelijkheden alsmede de mogelijkheid tot het kiemvrij maken van tankopleggers.

In 1989 is de eerste reach-stacker heftruck aangeschaft voor het op- en afzetten van containers. De werkzaamheden met de reachstacker breidden zich dermate snel uit dat speciaal voor dit doel in 1994 een stuk terrein van bijna drie hectare ten westen van het bestaande terrein wordt aangekocht. We belanden dan half de jaren ’90, tijd voor Werner om het roer definitief over te nemen en het bedrijf voort te zetten.

In 1996 werd de opstelplaats voor tankopleggers voorzien van een overkapping waardoor een loods ontstond waar levensmiddelenwagens binnen gecleand kunnen worden, gevolgd door de bouw van een waterbehandelingsruimte, kantoor en kantine in 2003. Begin 2005 dient de vierde generatie zich aan en stapt de dochter van Werner, Manon van Opdorp de transportwereld in om reeds in 2008 de volle verantwoording voor het bedrijf op zich te nemen.
De ontwikkelingen in het bedrijf gaan door, materieel wordt up-to-date gehouden of vervangen, nieuwe kansen worden onderzocht.

In 2012 is gestart met de voorbereiding van de renovatie van de waterbehandelingsruimte. Tevens zullen de meest passende voorzieningen worden ingericht om op milieuverantwoorde wijze het afvalwater van de cleaning te lozen. Dit leidt tot concrete planindiening in 2013 en in 2014 werd dit project gerealiseerd.

In 2017 is van Opdorp uitgegroeid tot een volwaardig transportbedrijf met vestigingen in nederland en België. Het bedrijf telt inmiddels 90 trekkers en 130 opleggers en groeit nog altijd door. Aan het roer staat de vierde generatie Van Opdorp, de 37-jarige Manon van Opdorp.