Clicky


Ootje Oxenaar overleden

Ootje Oxenaar overleden
15-06-2017 13:51 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - De ontwerper van onder meer verschillende guldenbiljetten, Ootje Oxenaar, is dinsdag overleden. De 87-jarige stierf volgens zijn biografe in zijn woonplaats Manomet, in de buurt van Boston in de Verenigde Staten.

De ontwerpkwaliteiten van Oxenaar stonden zeer hoog aangeschreven. Hij ontwierp onder meer de snip (100 gulden) , vuurtoren (250 gulden), zonnebloem (50 gulden). Maar ook de biljetten van 10 gulden met Frans Hals, de rode 25 gulden met Sweelinck en de groene 1000 gulden met Spinoza zijn uitgedacht door Robert Deodaat Oxenaar, die van 1966 tot 1985 voor De Nederlandsche Bank werkte.

Vanaf de laten jaren zestig was hij ook actief voor de post, eerst als adjunct-directeur en later als hoofd van de Dienst Esthetische Vormgeving. De toenmalige PTT stelde mooie vormgeving erg op prijs en leverde zo, mede dankzij Oxenaar, een bijdrage aan de roem van het Nederlandse design. Dat dat internationaal werd gewaardeerd, bleek onder meer al in 1990 uit de tentoonstelling die het Design Museum in Londen wijdde aan de vormgeving bij het Nederlandse postbedrijf: Design in the public service: The Dutch PTT. Oxenaar dacht ook enkele postzegels uit.

Oxenaar werd 7 oktober 1929 geboren in Den Haag, waar hij studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.