Clicky


Dodental bosbrand Portugal loopt fors op

Dodental bosbrand Portugal loopt fors op
18-06-2017 11:57 | Buitenland | auteur ANP/DPA

LISSABON - Het Portugese ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het officiële dodental zondag van de bosbrand bijgesteld naar 57, eerder werd al gesproken van 39 doden. Volgens de autoriteiten zijn er nog eens 59 gewonden, van wie er vier brandweermannen en een kind slecht aan toe zijn. De brand is nog niet onder controle, er zijn nog vier actieve brandhaarden.

Autoriteiten noemen de situatie in Pedrógão Grande, zo'n 200 kilometer ten noordoosten van Lissabon, zeer zorgwekkend. Premier António Costa liet weten geschokt te zijn door "omvang van de tragedie''.

Een aantal dorpen is "volledig ingesloten'' door de vlammenzee, liet de burgemeester van het gebied, Valdemar Alves, in de krant Público weten. Hij gaat uit van brandstichting. President Marcelo Rebelo de Sousa bezocht het gebied en sprak van een situatie die "geen gelijkenis'' kent.

Noodtoestand

Zondagmorgen hebben de autoriteiten de noodtoestand uitgeroepen in het getroffen gebied. Vier legereenheden zijn onderweg naar Pedrógão Grande. De militairen worden onder meer ingezet voor de identificatie van de slachtoffers. Tientallen bewoners zijn gevlucht, zij worden opvangen in het plaatsje Avelar.

Er zijn zo'n zevenhonderd brandweermannen bezig om het vuur te bestrijden. In totaal zijn 224 voertuigen bij het blussen betrokken.