Clicky


'Tarraquistán' gewelddadigste streek Colombia

'Tarraquistán' gewelddadigste streek Colombia
20-06-2017 15:59 | Buitenland | auteur ANP

CÚCUTA - De streek waar twee Nederlanders zijn verdwenen in het noorden van Colombia geldt als vrijwel de gevaarlijkste in heel het land. De regio heet Catatumbo, maar door de grote verscheidenheid aan drugsbendes, criminelen, geheimzinnige sluipschutters, extreemlinkse en extreemrechtse strijdgroepen wordt het centrale deel door Colombiaanse militairen ook angstig 'Tarraquistán' genoemd.

Die bijnaam is afgeleid van het dorp El Tarra waar afgelopen weekend volgens de autoriteiten Derk Bolt en zijn cameraman Eugenio Follender zijn ontvoerd. Colombiaanse media verbazen zich over de reis van de twee, omdat die kennelijk niet is ondernomen in samenspraak met en onder bescherming van de autoriteiten.

Die zijn er echter niet de baas. Colombiaanse media stellen dat in de bergachtige regio van bijna 300.000 inwoners, voornamelijk straatarme boeren, de staat geen gezag meer heeft en geweld uit alle hoeken dreigt.

De twee Nederlanders zijn volgens Colombiaanse media in handen gevallen van het ELN, een kleine extreemlinkse guerrillagroep. Vorig jaar werden een Spaans-Colombiaanse en twee Colombiaanse journalisten korte tijd vastgehouden door het ELN. In de regio is ook een restant van een guerrillabeweging, het Volksbevrijdingsleger (EPL), druk in de weer met drugs. De 'narcoguerrilla' FARC houdt zich sinds de vredesakkoorden van vorig jaar gedeisd in Catatumbo, maar dat valt niet erg op in de gewelddadige streek waar veel coca wordt verbouwd.

Onder de drugsbendes die er zich doen gelden zijn de Clan del Golfo en Los Rastrojos. De nabijheid van de Venezolaanse grens is nog voordeel voor die bendes. Een officier betrokken bij de strijd tegen drugsbendes, generaal Hugo López Barreto, zei tegen het blad Semana dat in Catatumbo, "alle vormen van criminaliteit en geweld samenkomen; drugscriminaliteit, afpersing, ontvoering, moord, het plaatsen van landmijnen en autobommen''.