Clicky


Tv en krant nog steeds belangrijkste nieuwsbron

Tv en krant nog steeds belangrijkste nieuwsbron
21-06-2017 23:59 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Televisie en papieren kranten zijn voor Nederlanders nog steeds de meestgebruikte nieuwsbronnen, ondanks de opkomst van nieuwe media, zo meldt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag. Het SCP concludeert dit uit een analyse van gegevens die 3000 Nederlanders in 2015 bijhielden over hun eigen mediagebruik. De opmars van online-nieuwsmedia is intussen wel onmiskenbaar.

Uit het rapport blijkt dat 95 procent van de Nederlanders van dertien jaar en ouder, gebruikmaken van nieuwsmedia. Hoogopgeleiden, 65-plussers en mannen voeren hierbij de boventoon. Van deze groep consumeert op een gemiddelde dag 39 procent het nieuws via televisie en 27 procent via papieren kranten.

Het grote omslagpunt van print naar digitaal zit vooral in de leeftijdscategorie van 20 tot 34 jaar. Deze groep jongvolwassenen maakt het meeste gebruik van nieuwssites en nieuwsapps.

De studie werd voor het eerst in 2013 uitgevoerd. Tussen 2013 en 2015 waren de verschillen klein. Jongvolwassenen maakten in 2013 nog voornamelijk gebruik van kranten en televisie, maar dat is in 2015 omgeslagen naar online-nieuwsmedia. Over 2017 zijn nog geen gegevens bekend maar een van de onderzoekers, Annemarie Wennekers, verwacht dat mensen in de leeftijdscategorie van 35 tot 49 jaar in 2017 hetzelfde omslagpunt naar online bereiken als de jongvolwassenen in 2015.

"Bij ouderen is niet zo’n beweging te zien, dit past bij het beeld van hoe technologie zich verspreidt in de samenleving.'' Een van de redenen voor het veelvuldig gebruik van online-nieuwsmedia, zijn goede digitale vaardigheden. Mensen met affiniteit voor technologie zijn voorlopers wat betreft online-nieuwsmediagebruik.