Clicky


NAM in beroep om veiligheidsnorm gaswinning

NAM in beroep om veiligheidsnorm gaswinning
28-06-2017 11:58 | Binnenland | auteur ANP

GRONINGEN - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) verzet zich tegen het besluit van minister Henk Kamp van Economische Zaken om de gaswinning vanaf oktober met 10 procent te verlagen. Het gaswinningsbedrijf stelt dat de minister onduidelijkheid heeft geschapen door binnen een jaar de veiligheidsnormen te veranderen en stapt daarom naar de Raad van State.

De minister besloot in april op advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de maximale gasproductie omlaag te brengen, nadat het aantal aardbevingen in het gebied rond Groningen het afgelopen jaar weer was toegenomen. Daarbij stelde de minister dat "thans niet kan worden vastgesteld of aan de veiligheidsnormen is voldaan''.

Directeur Gerald Schotman van de NAM vindt dat die opmerking tot onduidelijkheid leidt en hij hoopt via de Raad van State alsnog helderheid krijgen. Het gaat volgens hem nu enkel om de duidelijkheid en niet om de productienorm op zich. "Als de productie 10 procent was verhoogd dan waren we ook in beroep gegaan.’’

Vorig jaar werd het productieplafond verlaagd naar 24 miljard kuub gas. In mei werd besloten de kraan verder dicht te draaien. Per oktober mag nog 21,6 miljard kuub worden gewonnen, een verlaging van 10 procent.

Volgens Schotman gaat het om de balans tussen de leveringszekerheid en de veiligheid van de productie. Door het besluit van de minister is niet meer duidelijk aan welke veiligheidseisen de NAM moet voldoen. "Een sporter moet ook weten wanneer hij wel of niet buitenspel staat.''

De Raad van State buigt zich op 13 en 14 juli over de kwestie.