Clicky


Hof: viermaal levenslang in Passageproces

Hof: viermaal levenslang in Passageproces
29-06-2017 16:33 | Binnenland | auteur ANP

SCHIPHOL - In het hoger beroep van liquidatieproces Passage heeft het gerechtshof donderdag in de extra beveiligde rechtbank van Schiphol aan vier verdachten levenslange celstraffen opgelegd.

In lijn met de strafeis kregen Dino S., Jesse R., Mohammed 'Moppie' R. en Siegfried S. te horen dat zij de rest van hun leven achter tralies zitten. Dino S. wordt gezien als het kopstuk en de opdrachtgever. De andere drie waren als huurmoordenaar betrokken bij diverse criminele afrekeningen en pogingen daartoe in het Passage-dossier, dat draait om zeven onderwereldmoorden en een reeks plannen voor liquidaties tussen 1993 en 2006.

Kroongetuige Fred R., die tijdens het hoger beroep overliep naar justitie en wiens afgelegde verklaringen door het hof geloofwaardig werden genoemd, kreeg conform de eis veertien jaar cel. Omdat hij daarvan al meer dan twee derde in de cel heeft doorgebracht, is hij per direct vrij man. Hij verdwijnt in een getuigenbeschermingsprogramma..

R. verklaarde met name zwaar belastend over Dino S., in wiens geval het hof "geen andere mogelijkheid" zag dan levenslang op te leggen. Hij was - volgens het hof samen met Willem Holleeder - opdrachtgever voor de moord op vastgoedman Kees Houtman (2005) en kroegbaas Thomas van der Bijl (2006). Het hof noemde het medeleven dat S. tijdens de zittingen met nabestaanden toonde "louter een behartiging van zijn eigen belang".

Op "uitdrukkelijk verzoek" van Dino S. gaf zijn advocaat Nico Meijering na afloop geen commentaar. Hij bleef na de uitspraak lang bij zijn cliënt. Toen hij naar buiten kwam, hield hij het bij een korte mededeling. S. kreeg aanvankelijk - in 2013 - slechts zes maanden cel in deze zaak, omdat de liquidaties niet konden worden bewezen. Hij zat wel al die tijd vast vanwege een andere veroordeling.

In het arrest sprak het hof van "een beklemmende kilte en een ongekende gewetenloosheid". In drie gevallen werden zwaardere straffen opgelegd dan geëist. Pinny S. en Nan-Paul de B. kregen na een eis van respectievelijk 11,5 en 9,5 jaar cel ieder 13,5 jaar voor de moord op sportschoolhouder Tonnie van Maurik in 1993. Sjaak B., die in 2015 ternauwernood zelf een moordaanslag overleefde, kreeg na een eis van drie jaar en drie maanden 5,5 jaar cel. Freek S., volgens het OM medeplichtig aan de moord op Van Maurik, werd vrijgesproken.

Kroongetuige Peter la S. kreeg conform de eis acht jaar cel. Net als bij R. keurde het hof de met hem gesloten deal en afgesproken strafmatiging goed.