Clicky


Noord-Korea vuurt zeer krachtige raket af

Noord-Korea vuurt zeer krachtige raket af
04-07-2017 09:36 | Buitenland | auteur ANP

SEOUL - Noord-Korea heeft dinsdag een proef gedaan met een zeer krachtige raket. Het regime heeft een belangrijke mededeling aangekondigd en omschrijft de afgevuurde raket dan mogelijk als een intercontinentale ballistische raket (ICBM). Slechts vijf landen in de wereld hebben ICBM-systemen tot hun beschikking.

Amerikaanse militairen schatten echter dat het projectiel een middellangeafstandsraket was. De raket heeft een hoogte bereikt van meer dan 2300 kilometer en heeft in zijn boog naar schatting 6000 kilometer afgelegd. Het projectiel kwam 930 kilometer van de lanceerplaats in zee.

Het Noord-Koreaanse regime van dictator Kim Jong-un gaat dinsdag de raket triomfantelijk een intercontinentale langeafstandsraket noemen, vermoedt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. De Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in neemt de jongste raketproef van Noord-Korea erg serieus. Hij zei dat wordt geanalyseerd of het om een soort ICBM kan gaan.

Noord-Korea voerde de laatste maanden een reeks raketproeven uit. Op 22 juni werd een raketmotor getest. In de regio heerst grote onrust over de Noord-Koreaanse obsessie met raketten. Ook de Amerikanen maken zich grote zorgen over het nucleaire- en raketprogramma van het totalitaire regime in Pyongyang. Dat werkt waarschijnlijk aan de ontwikkeling van raketten die de Verenigde Staten kunnen bereiken.