Clicky


Oost-Europa duwt export bloemen en planten

Oost-Europa duwt export bloemen en planten
11-08-2017 14:10 | Algemeen | auteur ANP

AALSMEER - De Nederlandse export van bloemen en planten blijft in de lift zitten. Opvallend is daarbij dat de stijging van de uitvoer naar landen in Oost-Europa sterker is dan gemiddeld.

Dat blijkt uit statistieken die branchevereniging VGB bekendmaakte. Tsjechië was vorige maand de sterkste stijger met een groei van de omzet met 39 procent. Daartegenover stond een krimp van 15 procent voor het Verenigd Koninkrijk. Over de eerste zeven maanden van het jaar steeg de omzet uit de export op jaarbasis met 6 procent tot 3,8 miljard euro.

De maand juli bleek goed voor een groei van de exportomzet met 1 procent. Dat kwam vooral door een hogere inkoopwaarde. Qua afzet waren de verschillen volgens de VGB groot. Verder merkte de VGB op dat juli traditiegetrouw de maand is met de laagste omzet van het jaar.

De uitvoer van bloemen en planten naar Polen steeg tot en met juli met 27 procent tot 159 miljoen euro. Verder viel de totale exportstijging naar Tsjechië over de eerste zeven maanden op met 22 procent tot 66 miljoen euro.

Naar Rusland werd een derde meer uitgevoerd tot 101 miljoen euro. Een belangrijke factor voor het herstel is volgens de VGB de stabiele koers van de Russische roebel. De zwakkere Amerikaanse dollar en de waardedaling van het Britse pond veroorzaken een tegenovergesteld effect.

De export naar het Verenigd Koninkrijk daalde in de periode januari tot en met juli met 7 procent op jaarbasis tot 529 miljoen euro. Ook Amerikanen importeerden minder bloemen en planten uit Nederland. Tot en met mei was sprake van een min van 7 procent. Recentere cijfers voor de VS waren niet voorhanden.