Clicky


Ondernemers vechten vrachtwagenverbod Amsterdam Buitenveldert aan

Ondernemers vechten vrachtwagenverbod Amsterdam Buitenveldert aan
21-08-2017 08:47 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER - Ondernemers die de winkels in Buitenveldert van verse bloemen, brood en andere producten voorzien, vechten het besluit van het Stadsdeel Zuid om vrachtwagens te weren aan. Ondernemersvereniging evofenedex dient namens haar achterban een bezwaarschrift tegen het besluit in.

Vanaf deze maand weert het stadsdeel zware vrachtwagens in Buitenveldert. De maatregel zou de leefbaarheid in het gebied verbeteren, maar het tegenovergestelde is volgens evofenedex het gevolg.

Buitenveldert

Volgens evofenedex, belangenbehartiger van 15.000 handels- en productiebedrijven, komen er door het besluit veel meer kleinere voertuigen in Buitenveldert, wat voor meer voertuigbewegingen en uitstoot zorgt. Als Buitenveldert vrachtwagens weigert, moeten bedrijven producten met meer kleinere auto's afleveren. Dit benadeelt niet alleen ondernemers, maar ook de bewoners van Buitenveldert. Door de extra kosten stijgen ook de prijzen van producten in de stad. Als vrachtauto's ontheffingen aan moeten vragen, moeten bewoners mogelijk ook meer voor (online) bestelde producten of verhuisbedrijven betalen.

Bevoorrading

De verschillende toegangsregels en ontheffingsmogelijkheden voor milieuzones, voertuigbeperkingen en venstertijden zijn volgens evofenedex in heel Nederland niet transparant en moeilijk vindbaar. Namens de 15.000 aangesloten handels- en productiebedrijven maakt evofenedex slimmere en schonere binnensteden daarom inzet van de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar.

De meer dan 1500 verschillende regels voor stedelijke distributie staan een moderne bevoorrading in de weg. evofenedex vraagt alle politieke partijen in de grote steden, waaronder Amsterdam, om samen aan een moderne bevoorrading te werken. Zo pleit de vereniging voor één digitaal, nationaal loket waarop ondernemers de toegang tot binnensteden kunnen regelen.