Clicky


Kortere wachttijden bij Volkeraksluizen door extra schuif

Kortere wachttijden bij Volkeraksluizen door extra schuif
25-08-2017 11:50 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

WILLEMSTAD - Rijkswaterstaat heeft in de sluisdeuren van de Volkeraksluizen een derde schuif aangebracht. De extra schuif is half augustus in gebruik genomen. De installatie van een derde schuif was een wens van de binnenvaartsector en verkort de wachttijden in de Volkeraksluizen.

De Volkeraksluizen vormen het drukste en grootste binnenvaart sluizencomplex van Europa. De sluizen zijn een verbindende schakel tussen Rotterdam, de Scheldehavens en het Duitse achterland. Per jaar passeren zo’n 115.000 beroepsvaartuigen en 45.000 recreatievaartuigen. Door het hoge verkeersaanbod dreigt de wachttijd op piekmomenten langer te zijn dan wenselijk.

De overheid streeft naar een wachttijd van maximaal 30 minuten voor schepen bij sluizen. Een onderdeel van de totale wachttijd is de nivelleertijd. Het gebruik van een derde schuif in de sluisdeuren verkort de duur van het nivelleren in de Volkeraksluizen. Daardoor worden de wachttijden minder lang.

Wens

Met de installatie van de derde schuif komt Rijkswaterstaat tegemoet aan een de wens van de binnenvaart. Leny van Toorenberg van Koninklijke BLN-Schuttevaer: "Het vervoer over water is met een versnelling van het schutproces zeker gediend, chapeau."

Bij de uitvoering van de werkzaamheden is veel aandacht besteed aan het beperken van de hinder voor de scheepvaart. Zo zijn de werkzaamheden vooral in de nacht en op de relatief rustige vroege maandagochtenden uitgevoerd. Projectleider Caroline Schuring-Van Woudenberg over de installatie van de derde schuif: "Het was een uitdagende klus die, in goede samenwerking met hoofdaannemer Hollandia, succesvol en op tijd is gerealiseerd."