Clicky


Schade door Irma moeilijk in kaart te brengen

Schade door Irma moeilijk in kaart te brengen
06-09-2017 22:48 | Buitenland | auteur ANP

PHILIPSBURG - Nu in de loop van de avond de ergste stormen voorbij zijn, maakt Sint-Maarten zo goed als mogelijk de schade op. Nederlandse militairen zijn, ook op Saba en Sint-Eustatius, daartoe begonnen met patrouilles. Over slachtoffers is nog weinig bekend, ook al omdat de communicatieverbindingen en infrastructuur grote schade hebben opgelopen. Orkaan Irma heeft in elk geval twee levens geëist op de twee Franse Caribische eilanden Saint-Barthélemy en Saint-Martin (het Franse deel van Sint-Maarten).

De orkaan trekt vanaf woensdagavond laat over de Britse Maagdeneilanden richting Florida. Wel waait het op Sint-Maarten (42.000 inwoners op het Nederlandse deel) met windkracht 7 nog behoorlijk hard.

Een grote communicatiemast in de haven van Sint-Maarten is omgevallen en haven en luchthaven zijn zwaar getroffen, zegt een Rode Kruiswoordvoerder. Opvangcentra van het Rode Kruis op de drie eilanden zitten overvol met mensen die moesten vluchten voor de orkaan. Ook op Sint-Eustatius heeft Irma huisgehouden. Overal ,,bomen die op de weg liggen en elektriciteitspalen die zijn weggewaaid. Het ziet er niet goed uit'', zei directeur Walter Hellebrand van Monumentenzorg op het eiland tegen het Curaçaose radiostation Paradise FM. Op sociale media zijn veel filmpjes te zien van de enorme stormen, ondergelopen huizen en straten, weggewaaide daken en omgewaaide bomen.

Het kabinet is druk met de coördinatie van nationale en internationale hulp. De Nederlandse bewindslieden leven mee, zei premier Mark Rutte. Hij wees erop dat twee marineschepen zodra het weer het toelaat vanuit Aruba en Curaçao militairen en hulpgoederen zullen afleveren. Honderd militairen zijn al in het gebied.