Clicky


'Goederenspoorlijn Duitsland in oktober vrij'

'Goederenspoorlijn Duitsland in oktober vrij'
14-09-2017 13:18 | Buitenland | auteur ANP/DPA

BADEN-BADEN - De gestremde Duitse goederenspoorlijn richting Zwitserland gaat op 2 oktober weer open. Dat is vijf dagen eerder dan gepland. Bronnen rond het Duitse spoorbedrijf Deutsche Bahn hebben dat laten weten. De schade voor Nederlandse spoorvervoerders loopt inmiddels in de tientallen miljoenen, stelt brancheorganisatie RailGood.

De Europese noord-zuidverbinding is sinds 12 augustus gestremd tussen Karlsruhe en Baden-Baden door een bodemverzakking bij bouwwerkzaamheden. De route langs Baden-Baden is de belangrijkste spoorroute naar Zwitserland en Noord-Italië.

Pas sinds vorige week rijden er weer treinen om door Duitsland en Frankrijk, stelt RailGood. Dat is ongeveer een derde van de gebruikelijke hoeveelheid. Veel andere producten worden nu via de weg en de Rijn naar Zwitserland vervoerd. Dat levert directe schade op. "Maar er is ook imagoschade en er zijn bedrijven die contracten hebben verloren'', zegt RailGood-bestuurder Hans-Willem Vroon.

De Nederlandse spoorvervoerders vinden dat DB Netze, de netbeheerstak van Deutsche Bahn, te weinig naar de logistieke gevolgen heeft gekeken. Vanuit de Nederlandse overheid is vervolgens ook geen druk gezet op Duitsland om het probleem snel aan te pakken. "De Zwitserse minister heeft wel een brief gestuurd naar zijn Duitse collega'', weet Vroon.

Vroon wil dat er voor de Europese railcorridors een internationale verkeersleiding komt om problemen in de toekomst sneller op te lossen. Ook zou er een logistiek regisseur moeten komen om met de betrokken partijen te overleggen. RailGood hoopt verder dat er ook in Nederland wordt nagedacht hoe eventuele problemen op het Nederlandse spoor zo snel mogelijk zouden kunnen worden opgelost.