Clicky


Regeerakkoord mogelijk maandag af

Regeerakkoord mogelijk maandag af
03-10-2017 16:44 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het regeerakkoord voor het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie is waarschijnlijk maandag klaar. De vier partijen werken aan "de laatste loodjes'', zo is dinsdag in Den Haag van ingewijden vernomen.

In het regeerakkoord staan de afspraken voor het beleid de komende jaren. De vier partijen onderhandelen sinds eind juni over de vorming van een kabinet.

Zij stellen een concept van het akkoord op. Dat wordt eerst nog bekeken door de fracties van de partijen. Na goedkeuring kunnen de onderhandelaars dan het definitieve akkoord bekendmaken. Vervolgens buigt de Tweede Kamer zich in een debat over het geplande beleid.

Daarna wordt Mark Rutte formateur. In die functie is hij verantwoordelijk voor de samenstelling van het kabinet, waarvan hijzelf premier wordt. Naar verwachting legt de nieuwe ploeg in de week van 23 oktober de eed af.

De formatie van Rutte III zal dan veruit de langste ooit zijn. Het record wordt aanstaande maandag al bereikt. Tot dusver staat het op naam van het kabinet-Van Agt I, dat eind 1977 aantrad.