Clicky


Knelpunt N35 Raalte - Nijverdal voor LZV's opgelost

Knelpunt N35 Raalte - Nijverdal voor LZV's opgelost
19-10-2017 09:55 | Transport | auteur Redactie [FE]

RAALTE - Lange Zware Vrachtwagens(LZV's) mogen sinds deze week ook over de N35 tussen Raalte en Nijverdal. Al sinds 2014 mochten LZV's over de N35 tussen Zwolle en Raalte. Met de vrijgave van het ontbrekende deel van de N35 tussen Raalte en Nijverdal is de hele verbindingsweg tussen Zwolle en de regio Twente per direct voor LZV’s beschikbaar, meldt TLN.

​Knelpunt op de N35 tussen Raalte en Nijverdal was de gelijkvloerse spoorwegovergang bij Mariënheem. Deze was voor LZV’s verboden. TLN heeft er jaren voor gelobbyd om deze overweg geschikt te maken voor het passeren van LZV’s. Dat is uiteindelijk gelukt.

De overweg is recent voorzien van zogenaamde roodtijdverlenging. Bij deze aanpassing wordt de tijd tussen het knipperen van de lichten en het dalen van de bomen met enkele seconden verlengd, zodat langere voertuigcombinaties meer tijd hebben om de overweg veilig te passeren. Deze oplossing wordt al langer toegepast bij overwegen waarbij de slagbomen herhaald schade opliepen door het reguliere vrachtverkeer. De maatregel is in het verleden ook eerder gebruikt om overwegen aan te passen voor LZV’s.

De kosten voor de aanpassing van de overweg bij Mariënheem zijn betaald vanuit het Landelijk Verbeterprogramma Overwegen (LOV). Dit initiatief van het ministerie van IenM is erop gericht om de doorstroming op overwegen te verbeteren en ze veiliger te maken. Het programma loopt tot 2028 en wordt uitgevoerd door Prorail.