Clicky


Moordverdachte afgevoerd uit rechtszaal

Moordverdachte afgevoerd uit rechtszaal
23-10-2017 13:26 | Binnenland | auteur ANP

LEEUWARDEN - Admilson R., die wordt verdacht van drie moorden in Drenthe in 2012 en 2013, is maandagochtend door de politie met geweld afgevoerd uit de rechtszaal van het gerechtshof in Leeuwarden.

Aan de orde was de rechtsbijstand van R. tijdens de behandeling van de zaak. R. had laten weten geen advocaat meer te willen hebben. R. gaf aan dat hij liever niet had willen komen en hij levenslang verdient. "Jullie bepalen mijn straf. Maar ik mijn tijd', zei hij. Daarop sprong hij op, waarna vier parketwachten hem beetgrepen en afvoerden. Hij bleek een klein, scherp voorwerp op zak te hebben. R. wilde een statement maken, zo liet hij later weten.

Het hof besloot na een gesprek met R. dat zijn zaak voor maximaal vier maanden wordt aangehouden. R. is teruggekomen op zijn besluit om af te zien van verdediging, maar hij wil in de toekomst niet meer naar een zitting komen. Door R.'s twijfelen de afgelopen tijd kon zijn advocaat zich naar eigen zeggen niet goed voorbereiden op de zitting van maandag. Dit was voor het hof voldoende reden om de behandeling op te schorten. De zaak tegen Marcos R. wordt maandag wel behandeld.

R. en zijn broer Marcos worden verdacht van drie roofmoorden in Dwingeloo en Exloo. De zaken worden maandag behandeld bij het gerechtshof nadat extra onderzoek is gedaan.

De broers worden verdacht van het neerschieten van Berend Smit (55) uit Dwingeloo in november 2012. In juli 2013 zouden ze Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo hebben gewurgd. In beide gevallen werd geld gestolen. In november vorig jaar leek er al uitspraak te komen, maar het hof wilde extra onderzoek naar de dood van Smit om te bepalen of er sprake was van moord of van doodslag. Bij de behandeling van de zaak tegen Marcos R. wordt het nadere onderzoek maandag wel behandeld.

De rechtbank veroordeelde de broers eerder tot dertig jaar cel. Admilson kreeg ook tbs met dwangverpleging. Het OM vond deze straffen te laag.

[Update 13:30 uur] 

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft maandagmiddag ook de behandeling van de zaak tegen Marcos R. opgeschort. 's Ochtends was de zaak van zijn broer Admilson al voor vier maanden aangehouden.

De zaak tegen Admilson R. werd opgeschort na een gewelddadige uitbarsting van de man. Hij werd afgevoerd door de parketpolitie. De zaken zijn zo met elkaar verweven dat niet verder kan worden gegaan met de behandeling, aldus het Openbaar Ministerie en de verdediging. Het hof is het daarmee eens.