Clicky


'Rol Rijkswacht bij overval Bende van Nijvel’

'Rol Rijkswacht bij overval Bende van Nijvel’
02-11-2017 11:04 | Buitenland | auteur ANP

BRUSSEL - De laatste overval van de beruchte Belgische Bende van Nijvel, op een Delhaize-supermarkt in Aalst, zou mogelijk zijn gemaakt door de Belgische rijkswacht. Een oud-rijkswachter heeft volgens Vlaamse media twee weken geleden aan de federale politie verklaard dat het om een ‘inside job’ ging.

De man had naar eigen zeggen van hogerhand het bevel gekregen om op 9 november 1985 de bewaking van de supermarkt een halfuur voor sluitingstijd terug te trekken. Kort na het vertrek van de twee rijkswachters overviel de bende de supermarkt. Er vielen acht doden.

Stef Vermassen, de advocaat van een van de slachtoffers in Aalst, had het woensdag over ,,een gouden tip die van doorslaggevende aard kan zijn”. Hij wilde niet bevestigen dat hij doelde op de verklaring van de rijkswachter.

Het Openbaar Ministerie stelt in een reactie dat de beweringen van Vermassen zijn gecontroleerd en nergens toe hebben geleid. ,,Het gaat om non-nieuws", zei de procureur-generaal van Luik, Christian De Valkeneer, tegen de zender RTBF.

Bij de overvallen van de Bende van Nijvel vielen in de jaren tachtig 28 doden. De aandacht ervoor is opgelaaid toen onlangs bekend werd dat een andere oud-rijkswachter, Christiaan B., op zijn sterfbed heeft opgebiecht dat hij het bendelid 'de reus' was. 'De reus' had volgens getuigen de leiding bij de in militaire stijl uitgevoerde overvallen.