Clicky


Nederland onderzoekt dood ex-generaal Slobodan Praljak

Nederland onderzoekt dood ex-generaal Slobodan Praljak
29-11-2017 17:36 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Een voormalige Bosnisch-Kroatische generaal lijkt zich op dramatische wijze van het leven te hebben beroofd na te zijn veroordeeld door het Joegoslavië-Tribunaal. Slobodan Praljak overleed in het ziekenhuis nadat hij een drankje had ingenomen in de rechtszaal. Hij zei tegen de aanwezigen dat het gif was. De Nederlandse autoriteiten onderzoeken zijn dood.

De 72-jarige Praljak hoorde woensdag dat hij ook in hoger beroep was veroordeeld tot twintig jaar cel. Hij zei daarop dat hij geen oorlogscrimineel is en dronk een onbekende vloeistof. De rechter schorste daarop de zitting, waarna de voormalige legerleider werd overgebracht naar een ziekenhuis.

Een woordvoerder van het tribunaal kon woensdagmiddag geen antwoord gegeven op de vraag hoe Praljak aan het middel kwam dat hij voor de ogen van de rechter opdronk. Het Openbaar Ministerie (OM) kon nog niets zeggen over de zaak. Hetzelfde gold eerder op de dag voor het Landelijk Parket van justitie.

Het tribunaal vond Praljak en vijf medeverdachten in hoger beroep schuldig aan misdaden tegen de menselijkheid. Ze maakten zich volgens het hof tussen 1992 en 1994 schuldig aan tal van ernstige vergrijpen in Bosnië en Herzegovina. De zes kregen straffen opgelegd tot 25 jaar. Het waren de laatste uitspraken van het tribunaal, dat na 24 jaar ophoudt te bestaan.

Praljak was een Kroatisch politicus, maar ook schrijver en regisseur. In Kroatië is geschokt gereageerd op zijn dood. Premier Andrej Plenković zei de dood van Praljak te betreuren en condoleerde zijn nabestaanden.