Clicky


'Gas en stroom 110 euro duurder'

'Gas en stroom 110 euro duurder'
14-12-2017 16:05 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Een gemiddeld huishouden is volgend jaar 110 euro meer kwijt aan energie. Deze flinke stijging komt door hogere belastingen, netwerkkosten en energietarieven. Dit blijkt uit onderzoek van onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise.

Pricewise gaat uit van een huishouden met een gemiddeld verbruik van 3500 kWh stroom en 1500 m³ gas. De 110 euro is opgebouwd uit kosten voor gas en stroom (30 euro), netwerkkosten (12 euro), opslag duurzame energie (48 euro) en energiebelasting (20 euro).

De schattingen schommelen al enige tijd: van 70 euro extra (voor het regeerakkoord) naar 150 euro (na het regeerakkoord) en nu dus 110 euro extra. Inmiddels is namelijk duidelijk dat de variabele energietarieven van de drie grote leveranciers - Essent, Nuon en Eneco - vanaf 1 januari omhoog gaan. Kleinere leveranciers zullen dat volgen, verwacht Pricewise.

Per 1 januari 2018 stijgen de variabele energietarieven. De leveranciers stellen deze tarieven elk halfjaar opnieuw vast. Ongeveer de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract met variabele tarieven.

Voor Hans de Kok, directeur van Pricewise, is de stijging geen verrassing. "Een stijging van de tarieven zat er al langer aan te komen, omdat ook de inkoopprijzen voor gas en stroom de afgelopen tijd omhoog zijn gegaan."