Clicky


Column Verkeersrecht: Ook een trein aanrijden is niet altijd strafbaar

Column Verkeersrecht: Ook een trein aanrijden is niet altijd strafbaar
20-12-2017 10:19 | Transport Online | auteur Redactie [FE]

DE WESTEREEN - Chris Klomp is rechtbankverslaggever en volgt wekelijks rechtszaken. Op Transport Online staat hij regelmatig stil bij ernstige ongelukken met vrachtwagens. Wie is er eigenlijk verantwoordelijk? En waar kijken rechters allemaal naar? Waargebeurde verhalen met echte hoofdpersonen die een inkijkje geven in het verkeersrecht.

Ook een trein aanrijden is niet altijd strafbaar

Stel je voor dat je als chauffeur van een vrachtwagen geen voorrang verleent aan een passagierstrein, waardoor een zeer ernstig ongeval ontstaat met achttien gewonden. Dan zou je toch zeggen dat je bij een rechter nauwelijks een kans maakt. Toch is dat wel degelijk het geval.

Het is 18 november 2016. Vanaf het station Winsum vertrekt om 11.56 uur een passagierstrein van Arriva in de richting van het verderop gelegen dorp Sauwerd. We reizen even mee met de machinist, in zijn eigen woorden.

"Ik reed weg vanaf het station Winsum en gaf tractie tot een snelheid die daar is toegestaan. Op het eerste stuk is dat 40 kilometer per uur tot aan een klein overpadje net voorbij het station Winsum. Daarna mag ik tractie geven tot 80 kilometer per uur. Ik had vrij baan en vrij zicht over een afstand wat ik niet exact aan kan geven. De weersgesteldheid was goed en ik had zover ik kon kijken zicht..."

Lees hier de hele column!