Clicky


ILT gaat vanaf januari 2018 handhaven op weekeinden doorbrengen in vrachtwagen

ILT gaat vanaf januari 2018 handhaven op weekeinden doorbrengen in vrachtwagen
20-12-2017 17:27 | Controles | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) gaat vanaf januari 2018 handhaven om te voorkomen dat vrachtwagenchauffeurs de weekeinden doorbrengen in hun voertuigen. Dit is het gevolg van een uitspraak van het Europese Hof van Justitie vandaag dat langdurige rust in de cabine op basis van de Europese regels verboden is. 

Tot op heden was er onduidelijkheid of landen cabinerust konden verbieden op basis van de huidige regels. In Nederland konden chauffeurs de normale wekelijkse rust van minimaal 45 uur doorbrengen in een voertuig. In een aantal andere Europese landen was dat verboden.

Nederland wil dat in Europa eenduidige regels gelden om een gelijk speelveld (level playing field) te hebben en zo tegelijkertijd de interne markt voor chauffeurs te versterken. Nu het hof duidelijkheid heeft gegeven over de interpretatie van de regels zal het vanaf 2018 voor chauffeurs ook in Nederland niet meer mogelijk zijn om de weekeinden in de vrachtauto door te brengen.

Met de handhavingacties handelt de Inspectie in lijn met de uitspraak van het Europese Hof van Justitie. De ILT start met het informeren van chauffeurs over het verbod en de handhaving. De inspectie deelt folders uit die in verschillende talen zijn opgesteld, aan Europese chauffeurs die op Nederlandse parkeerplaatsen hun weekeinden doorbrengen. Vervolgens gaat de inspectie handhaven. Bij overtreding van het verbod krijgt de transportvervoerder een boete opgelegd van € 1500,-.

Volgend jaar wordt in Europa verder gesproken over het EU-mobiliteitspakket dat onder meer het level playing field in de transportsector moet bevorderen. Daarbij wordt ook gekeken naar het harmoniseren van regelgeving in alle landen. Onderdeel van de voorstellen van de Europese Commissie is een uitdrukkelijk verbod om de verplichte wekelijkse rust in de vrachtwagencabine door te brengen. Nederland sluit zich hierbij aan en steunt het verbod.