Clicky


Van Velsen Rally Sport heeft de smaak te pakken op weg naar Dakar

Van Velsen Rally Sport heeft de smaak te pakken op weg naar Dakar
06-01-2018 19:47 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DAKHLA - De eerste week van de Africa Eco Race zit er voor de deelnemers op. Ze hebben al vijf zware etappes er gereden met veel duinen en zand maar ook stenen en snelle stukken over gravel en droge meren. De langste etappe was 500km.

Bij de rallytrucks heeft Aad van Velsen uit Stompwijk het prima naar zijn zin. Samen met nog vijf andere Nederlandse truckequipes waaronder tweevoudig Dakar winnaar Gerard de Rooy, proberen ze in het sterke deelnemersveld met een mooie eindklassering in Dakar te finishen.

“De rally is precies wat ik er van had gehoopt” vertelt Aad. “Ik heb in de afgelopen week mijn langste etappe ooit gereden, wel 500km, en meerdere etappes van meer dan 400km lang. Op sommige momenten verbaas ik mij erover hoe hard we kunnen rijden en dat het allemaal heel blijft als we met 150km per uur over een stenen pad vliegen.” T

och rijdt Aad heel behouden. “Het zou misschien wel harder kunnen op sommige punten maar dan is het ook zo dat de risico’s verviervoudigen. Samen met navigator Jos Schotanus en monteur Emiel Megens proberen we zo goed mogelijk de risico’s in te schatten. We hebben al genoeg deelnemers zien staan met kapotte banden of erger. Het belangrijkste is dat je blijft rijden want de rally duurt nog lang daarmee hopen we steeds een beetje te stijgen in het klassement want ik wil heel graag aan de finish komen in Dakar, dat is een lang gekoesterde droom.”

De keuze voor de Africa Eco Race pakt dus goed uit voor de transportondernemer die dit jaar voor de ondersteuning van zijn monteurs een eigen assistentietruck heeft gebouwd. “Dit is mijn vijfde rally en ik heb heel veel geleerd in de afgelopen jaren. Ik merk dat dit nu echt zijn vruchten gaat afwerpen. Als ik na een lange etappe in het Bivak kom hebben we nu met ons team een compleet eigen service en ondersteuningsplek. Mijn zoon Michel bestuurt de truck die de afgelopen week ook al meer dan 2500km heeft afgelegd door Marokko. De monteurs kunnen onderweg goed uitrusten en dat scheelt in het bivak want het kan zomaar zijn dat ze een nacht moeten doorhalen met werk aan de rallytruck. Gelukkig hebben we tot nu toe nog geen serieuze problemen gehad.”

In de tweede week van de rally worden er zeven etappes gereden waarvan zes in Mauritanië. Dit is voor Aad nieuw terrein. “Ik ben nog nooit in Mauritanië geweest. We hebben begrepen dat we daar heel veel zacht zand en duinen gaan krijgen. Daar verheug ik mij wel op want onze Ginaf rallytruck is gemaakt voor dat soort omstandigheden.”

De finish is op 14 januari bij het legendarische roze meer in Dakar, Senegal en op de avond van 16 januari kan het team worden verwelkomt in Restaurant De Bles in Stompwijk.