Clicky


Transportsector in overleg over code rood

Transportsector in overleg over code rood
19-01-2018 10:21 | Weer en Verkeer | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 13:40 uur] De transportsector gaat snel overleg voeren met Rijkswaterstaat over te nemen maatregelen bij extreem weer zoals de storm van donderdag. Eén van de onderwerpen die worden besproken is een eventueel rijverbod voor vrachtwagens bij code rood.

Branchevereniging Transport en Logistiek Nederland (TLN) en Rijkswaterstaat adviseerden vrachtwagenchauffeurs vooral niet de weg op te gaan. De waarschuwing werd door vele chauffeurs genegeerd. Tientallen vrachtwagens waaiden omver, met schade en oponthoud tot gevolg.

TLN kan naar eigen zeggen niet veel anders dan adviezen geven. "Onze invloed is beperkt", aldus een woordvoerder. "De verantwoordelijkheid ligt bij de bedrijven om er wat mee te doen." Het zou volgens de organisatie helpen als truckers bij extreem weer sneller op de hoogte worden gebracht over gevaarlijke plekken.

Transportverzekeraar TVM stelde in de nasleep van de storm dat weeralarmen en andere waarschuwingen voor het wegverkeer moeten voortaan ook in het Engels worden verspreid. Dit omdat vooral buitenlandse chauffeurs bij ongelukken betrokken waren.

In het werkveld wordt gewezen op de verantwoordelijkheid van vervoerders zelf. Buitenlandse chauffeurs, zeker zij die voor een Nederlands bedrijf rijden, zijn bekend met de waarschuwingen. Maar dit betekent niet dat ongelukken altijd voorkomen kunnen worden.

Transporteur Vos Logistics hield vrachtwagens uit voorzorg van de weg. Door de problemen zijn volgens het bedrijf vervoerders in de toekomst mogelijk beter van alarmeringen doordrongen. Branchegenoot Jan de Rijk Logistics zegt dat veiligheid boven alles gaat. Mocht er een verbod worden opgelegd bij code rood, dan zal de transporteur dit zonder morren opvolgen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) kondigde een onderzoeken aan naar de reden dat vrachtwagens ondanks code rood toch de weg op zijn gegaan. Een eventueel verbod ligt volgens TLN bij justitie en politie. "Het is makkelijk om te roepen dat de wagens de weg niet meer op mogen", aldus een zegsman. "Soms hebben chauffeurs geen keuze."