Clicky


Deliveroo bezorgers voeren vandaag actie in Amsterdam

Deliveroo bezorgers voeren vandaag actie in Amsterdam
31-01-2018 16:21 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Terwijl vandaag alle Deliveroo contracten in België aflopen, wordt in Australië de campagne tegen Deliveroo afgetrapt. Tegen het gedwongen zzp-schap. "Ook in Nederland lopen veel contracten af. En daarom gebruiken we deze symbolische dag om aan Deliveroo te laten weten dat wij de krachten bundelen en doorgaan met actievoeren", zegt Frederique Zebeda, vakbondsbestuurder van FNV Jong. "We hebben allemaal te maken met dezelfde werkgever en dezelfde problematiek. Deze strijd moeten we dan ook samen voortzetten."

Boodschap voor consumenten en restaurants

Zebeda vervolgt: "Vandaag laten we Deliveroo nogmaals zien dat we groter en sterker worden, dat ze niet om ons heen kunnen. We zullen zichtbaar zijn op de Keizersgracht, voor het pand van Deliveroo. De riders hebben op hun laatste werkdag een attentie voor de consumenten en de restaurants, met een krachtige boodschap en het dringende verzoek om samen de strijd voort te zetten en Deliveroo op zijn verantwoordelijkheden als werkgever te wijzen."

In heel Europa acties tegen Deliveroo

In heel Europa wordt al weken actie gevoerd tegen Deliveroo, die zijn maaltijdbezorgers niet langer in loondienst wil hebben. Wie voor Deliveroo wil blijven werken, wordt gedwongen tot schijnzelfstandigheid. Afgelopen zaterdag werden de internationale krachten al gebundeld in Brussel. De Riders Union FNV was in Brussel aanwezig om de Belgische riders bij te staan in hun strijd.

Deliveroo slaat sociale vangnet aan gort

Zebeda: "Het sociale vangnet dat de fietskoeriers hebben, slaat Deliveroo aan gort. Voor een bezorger is het ook bizar: van het ene op het andere moment word je compleet uitgekleed in je arbeidsvoorwaarden, terwijl je werkzaamheden gelijk blijven. Wij zijn het zat en eisen dat Deliveroo de maaltijdbezorgers weer in dienst neemt."

In Nederland wil FNV Jong de druk verder opvoeren in Den Haag en samen met de restaurants gaan optrekken om Deliveroo op zijn verantwoordelijkheden te wijzen.