Clicky


SP Midden-Groningen niet blij met proef van transportbedrijf Reining

SP Midden-Groningen niet blij met proef van transportbedrijf Reining
12-02-2018 13:50 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

GRONINGEN - De SP-fractie van Midden-Gronmingen is niet blij met de proef met overnachtende chauffeurs bij Reining. Naast de bezwaren die onder meer door de FNV zijn geuit, is de SP vooral niet blij met de gang van zaken: "het collegebesluit is volledig buiten de raad om genomen."

Vorige week werd bekend dat Reining uit Hoogezand als proef de buitenlandse chauffeurs voortaan op het terrein laat overnachten in het weekend. De proef zou drie jaar duren.

"We vragen ons af of dit wel kan en mag. Is er overleg geweest met, of inspectie door de brandweer? Waarom moet de proef maar liefst drie jaar duren? Dat het niet binnen het bestemmingsplan past, wordt al erkend door het college, maar daarom is dit juist een uitzondering daarop. Maar kan dat binnen het Besluit Omgevingswet en het Bouwbesluit? En hoe zit het met de gebruiksvergunning? Een heleboel vragen dus met zelfs nog het risico dat andere bedrijven binnen de kortste keren willen aansluiten bij deze proef", aldus de SP.

"Aangezien wij van mening zijn dat chauffeurs hierdoor in het weekend van de cabine naar de schuur gestuurd worden en de rust- en rijtijdenwet hiermee gepasseerd wordt, vinden we het eigenlijk niet kunnen dat de gemeente zo makkelijk meewerkt aan deze proef, zonder dit met de raad te bespreken."

Ook het FNV is niet blij met de voorgenomen plannen van Reining. "Dit is een voortvloeisel aan wat er in Europa mis is in de sector. Prijzen staan onder druk, waardoor werkgelegenheid onder druk staat en bedrijven veel gebruik maken van Oost-Europese chauffeurs. Daar is dit een symptoom van", zei Atema vorige week.