Clicky


Eerste schep de grond in voor nieuw bedrijf voor H.Essers in Genk

Eerste schep de grond in voor nieuw bedrijf voor H.Essers in Genk
23-02-2018 17:27 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

GENK - Vandaag, vrijdag 23 februari, ging in Genk de eerste schep de grond in voor het nieuw te bouwen trimodale mega locatie van logistiek bedrijf H.Essers. Dat gebeurde in het bijzijn van Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport.

Deze locatie zal zich focussen op warehousing en complexe logistiek voor de chemische sector en biedt ontsluiting via het spoor, water en weg. Op termijn zullen er minstens 420 nieuwe banen gecreëerd worden. In een eerste fase wordt er 17 miljoen euro geïnvesteerd in de gloednieuwe site; in totaal gaat het om een investering van 80 miljoen euro.

Waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg nv is volop bezig met de afbraakwerkzaamheden van de oude infrastructuur op de C-locatie van Ford Genk aan het Albertkanaal. Ze zijn al zo ver gevorderd, dat logistiek bedrijf H.Essers nu al kan starten met de bouw van de megasite Dry Port Genk. Dat gebeurt op een terrein met een oppervlakte van 23 hectare.

In een eerste fase zal er 30.000 m2 en in totaal zal er uiteindelijk 160.000 m2 aan hoogwaardige opslagruimte beschikbaar zijn. De logistieke speler was al, na de sluiting van Ford, de eerste met nieuwe activiteiten op deze site, en is nu ook de eerste met een nieuwbouw op de plaats van de voormalige Ford gebouwen. Bovendien is het bedrijf ook meteen toe aan zijn miljoenste vierkante meter warehousing.

“Ondanks onze sterke, internationale groei, blijven we investeren in Limburg,” aldus CEO Gert Bervoets. “Met deze locatie zetten we een nieuwe stap in de uitbouw van Genk tot logistieke hotspot én de werkgelegenheid in onze provincie. We beklemtonen hiermee ons geloof in de troeven van Belgisch Limburg binnen de Euregio.”

Dry Port Genk is een verdere groeipool voor één van H.Essers’ strategische segmenten en past perfect binnen de ontwikkelingen van complexe supply chain oplossingen. “Ons bedrijf is vanuit haar roots in transport en later ook warehousing, geëvolueerd naar een ketenarchitect van geïntegreerde en geavanceerde logistieke oplossingen”, legt Gert Bervoets uit.

“Met de nieuwe site, zetten we hierin nog een verdere stap, meer bepaald op het vlak van geavanceerde logistieke diensten voor de chemiesector. De site langs het Albertkanaal biedt de ideale gelegenheid om deze chemische goederen, naast het klassieke wegtransport, ook via het water en het spoor te kunnen aanvoeren en wegvoeren.

“Synchro-modaliteit is een noodzaak voor zowel het mobiliteitsvraagstuk, als voor efficientieverhoging van onze transporten. Het vergt nog wat uitdagingen aan systemen en een mental shift, maar de opportuniteiten voor emissie èn logistieke optimalisatie zijn ontzettend groot. Van op deze site kunnen wij daarin een vernieuwende rol opnemen voor onze regio en klanten.”

De mega locatie zal vooral gebruikt worden voor de logistieke handling en stockage van een ruime waaier aan chemische producten. De eerste klant op de site wordt VWR, een multinationale verdeler van producten en materialen voor laboratoria. De goederen zijn bij aankomst in de H.Essers Dry Port Genk afgewerkt en verpakt, en de logistieke processen gebeuren aan de hoogste veiligheidsstandaarden. Daardoor zijn de veiligheidsrisico’s minimaal en is er geen extra impact op het leefmilieu.

Op vrijdag 23 februari werd de start van de bouw plechtig ingeluid met een feestelijke eerste spadesteek in het bijzijn van Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport. De eerste twee hallen, in totaal 30.000m², van Dry Port Genk zullen operationeel zijn in november 2018. Dan kunnen er al 50 mensen aan de slag, en volgend jaar worden er dat 80. Op termijn zal de megasite 160.000m² groot zijn en zal H.Essers er meer dan 420 mensen tewerkstellen. Het bedrijf versterkt daarmee zijn positie als grootste privé werkgever van de regio.

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters is tevreden met de nieuwe start op wat vanaf nu de ‘oude’ Ford Genk-site is: “Op twee jaar tijd zijn we erin geslaagd de oude fabriek plaats te laten maken voor een nieuwe economische toekomst op de terreinen van Ford Genk. Die toekomst begint vandaag met de bouw van een innovatieve logistieke site van H.Essers, waar dit jaar nog al 50 mensen aan de slag kunnen en waar de komende jaren plaats zal zijn voor ruim 420 jobs. Dit geeft een nieuwe boost voor Genk en Limburg.”