Clicky


Controle weekendrust in cabine: 47 boetes in februari

Controle weekendrust in cabine: 47 boetes in februari
26-02-2018 12:15 | Controles | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft in februari 47 boetes uitgeschreven omdat chauffeurs hun verplichte wekelijkse rust in de vrachtwagen hebben doorgebracht.

Sinds de uitspraak van het Europese Hof van Justitie zijn transportbedrijven en zelfstandige chauffeurs verplicht om voldoende rusttijd buiten het voertuig in te plannen. In totaal zijn 221 chauffeurs gecontroleerd. De transportvervoerders krijgen de boetes van € 1500,- opgelegd.

De controles zijn uitgevoerd in het gehele land op parkeerplaatsen langs de snelwegen A1, A2, A16, A20, A58, A59 en A67.

Tijdens de inspecties viel op dat veel chauffeurs inmiddels goed op de hoogte zijn van het verbod op het doorbrengen van de wekelijkse rust in het voertuig. Zij verklaarden dat ze de verplichte wekelijkse rust van hun werkgever buiten de vrachtwagen moeten doorbrengen. Tot voor kort was het onduidelijkheid of landen de rust in het voertuig konden verbieden op basis van de huidige regels.

In Nederland konden chauffeurs tot dit jaar de verplichte wekelijkse rust van minimaal 45 uur doorbrengen in de eigen vrachtwagen. In andere Europese landen, zoals België en Frankrijk, was dat al verboden.

Sinds de uitspraak van het Hof eind december is het duidelijk dat langdurige rust in het voertuig volgens de Europese regels verboden is. De ILT startte daarom begin januari met het informeren van alle chauffeurs met folders in verschillende talen. Aansluitend controleerde de inspectie in februari specifiek op het verbod. Ook de komende maanden controleert de inspectie op de weekendrust; als onderdeel van haar reguliere controles.

De inspectie gaat met de transportbranche overleggen over manieren om veiligheid op parkeerplaatsen te vergroten. Door samen op te trekken wil de inspectie ook de aandacht richten op de arbeidsomstandigheden van -voornamelijk- Oost-Europese chauffeurs. Zij zijn vaak lange tijd van huis en brengen hun weekenden door in hun voertuigen op Nederlandse parkeerplaatsen.