Clicky


Ondernemer snapt stijging lokale lasten niet

Ondernemer snapt stijging lokale lasten niet
27-02-2018 18:57 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Ondernemers snappen niets van de forse stijging van lokale lasten. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat gemeenten dit jaar 9,7 miljard euro zullen ophalen aan gemeentelijke heffingen. De stijging met 2,5 procent is bijna het dubbele van de verwachte inflatie van 1,3 procent, klagen MKB-Nederland en VNO-NCW. Zij vinden dat lokale lasten tot maximaal de inflatie mogen toenemen.

De ozb-inkomsten van gemeenten gaan volgens het CBS dit jaar met 2,5 procent omhoog, de parkeerheffingen met 4 procent en de toeristenbelasting met 10,7 procent. Alleen de opbrengsten van de reinigingsrechten en afvalstoffenheffing zal naar verwachting fractioneel dalen.

,,Een gematigde lokale lastendruk is van groot belang voor het ondernemingsklimaat van een gemeente", aldus de organisaties. Ze roepen lokale partijen op om bij de vorming van een nieuwe coalitie na de gemeenteraadsverkiezingen volgende maand, lastenstijging voor ondernemers en burgers een halt toe te roepen.