Clicky


AIVD: meer landen plegen digitale aanvallen

AIVD: meer landen plegen digitale aanvallen
06-03-2018 11:11 | Binnenland | auteur ANP

ZOETERMEER - Economische digitale spionage in Europa neemt licht toe, constateert de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD in haar jaarverslag over 2017. Steeds meer landen proberen over de grens digitaal geheime informatie te ontfutselen die zij kunnen gebruiken voor zowel politieke als economische doeleinden.

De geheime dienst stelde vorig jaar digitale inbraken vast bij Europese multinationals en bij onderzoeksinstellingen in de sectoren energie, hightech en chemie. Deze instellingen hebben ook banden met Nederland of Nederlandse vestigingen. Indringers hebben veel vertrouwelijke gegevens, met een omvang van terabytes, gestolen waardoor dit soort hardnekkige aanvallen leidt tot economische schade, aldus de AIVD. De aanvallen worden steeds complexer en moeilijker te voorkomen, stelt de dienst.

Nederland is en blijft een interessant doelwit, onder meer vanwege de tijdelijke zitting van Nederland in de VN-Veiligheidsraad in 2018 en het lidmaatschap van de EU en de NAVO. De geheime dienst wijst op Russische en Chinese interesse in Nederland voor onderwerpen op het terrein van economie, wetenschap, politiek en defensie.

Naast digitale spionage gaat het ook om klassieke acties zoals de rekrutering van contactpersonen en pogingen daartoe. Interessant geachte personen worden benaderd via social media, onder meer via de zakelijke netwerksite LinkedIn, om informatie te verstrekken, al dan niet tegen betaling. Digitale middelen worden ook ingezet om de politieke besluitvorming of publieke beeldvorming in andere landen te beïnvloeden. Ook kunnen staten met digitale sabotage grote dreiging opleveren voor vitale sectoren in Nederland en in Europa.

Verder wijst de AIVD opnieuw op de jihadistische dreiging van strijders en hun aanhang, die (willen) terugkeren naar Nederland nu het IS-kalifaat nagenoeg verslagen is. Naar schatting waren er eind 2017 nog 185 Nederlanders in Syrië en Irak. Daarnaast zijn daar minstens 175 'Nederlandse' minderjarigen. Het merendeel is daar geboren en jonger dan vier jaar. Een op de tien kinderen is ouder dan negen jaar. De AIVD houdt er rekening mee dat zij al een IS-training hebben ondergaan.