Clicky


Nieuwe peilboot van North Sea Port vaart langs beide kanten van de grens

Nieuwe peilboot van North Sea Port vaart langs beide kanten van de grens
20-03-2018 11:32 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

VLISSINGEN/GENT - Op maandag 19 maart werd een nieuw schip van North Sea Port gedoopt. ‘Harmonie’ is de naam van de nieuwe peilboot die langs beide kanten van de grens tussen Nederland en België in het hele havengebied de havenbodems zal peilen en inspecties uitvoeren.

De peilboot Harmonie werd gedoopt door Carla Schönknecht, gedeputeerde van de provincie Zeeland. De doop vond plaats aan de Calamiteitensteiger in Vlissingen-Oost waar de boot haar vaste ligplaats heeft. Deze peilboot is een concreet voorbeeld van de grensoverschrijdende samenwerking na de fusie van het Nederlandse Zeeland Seaports en het Vlaams/Belgische Havenbedrijf Gent. Eind 2017 fuseerden beide havenbedrijven tot het grensoverschrijdende North Sea Port. 

Genoemd naar eerst schip op Kanaal Gent-Terneuzen

Haar naam heeft Harmonie te danken aan het eerste zeeschip dat op 3 december 1827 door het pas aangelegde Kanaal Gent-Terneuzen voer. Volgens de krant ‘Gazette van Gend’ was dat Harmonie uit Hamburg. Het schip werd toen behandeld in het havengebied Gent door Stukwerkers, een Gentse stouwer die al actief is sinds 1338. 

Manusje-van-alles in het hele havengebied

De Harmonie is een manusje-van-alles. De hoofdopdracht is het peilen van de diepte van alle havens/dokken van North Sea Port en de vaargeul de Wielingen voor de Zeeuws-Vlaamse kust richting Vlissingen. In de getijdenhavens/dokken, die sneller dichtslibben, gebeurt dit zes keer per jaar, in de andere havens/dokken twee keer. Ook peilingen van baggerwerkzaamheden bij onderhoud en tijdens nieuwbouw staan op het programma, net als allerhande inspectievaarten en verkeersbegeleiding bij grote operaties. Harmonie kan ook ingezet worden voor commerciële rondvaarten en bij calamiteiten.

 Fusie leidt tot grensoverschrijdende samenwerking

De peilboot Harmonie is een eerste concreet voorbeeld van samenwerking na de fusie. Zo’n investering moet dan maar één keer worden gedaan. En de peilboot is immers actief in het hele havengebied van North Sea Port, langs beide kanten van de Nederlands-Belgische grens en in een harmonieuze samenwerking. Harmonie is dus niet alleen om historische redenen een toepasselijke naam. 

Gebouwd in Lauwersoog

De nieuwe peilboot werd door scheepswerf ‘Next Generation Shipyards’ gebouwd in Lauwersoog, in de buurt van Groningen in het noorden van Nederland. Harmonie is 15,09 meter lang en 4,74 meter breed, haalt 20 knopen en is voorzien van moderne snufjes en comfort. De kostprijs bedraagt 925.000 euro.