Clicky


EU-top eist schrappen staalheffingen Trump

EU-top eist schrappen staalheffingen Trump
23-03-2018 11:20 | Financieel | auteur ANP

BRUSSEL - De EU-leiders 'nemen kennis' van de tijdelijke uitzondering op Amerikaanse staal- en aluminiumheffingen voor Europa maar roepen Amerika op de uitgestelde maatregel permanent te schrappen. In een verklaring op hun top in Brussel zeggen de 28 het besluit van de Verenigde Staten te betreuren. "Deze maatregelen kunnen niet worden gerechtvaardigd en zijn een ongepast middel tegen het echte probleem van overcapaciteit.''

De EU weet volgens diplomatieke bronnen nog steeds niet precies wat haar boven het hoofd hangt. De leiders wachtten donderdagnacht tot 1 uur tevergeefs op een officieel bericht uit Washington.

President Donald Trump lijkt zijn pijlen vooral op China te richten. Wat hij verwacht van de EU is onduidelijk. Volgens de Belgische premier Charles Michel voert Trump de druk op om de EU ,,met een revolver op ons hoofd’’ tot onderhandelingen te dwingen. "Dat is een vreemde manier om met een partner om te gaan." Trump verwijt de EU onder meer te hoge invoertarieven op Amerikaanse auto's.