Clicky


Rutte: nog veel onduidelijk over staalheffing

Rutte: nog veel onduidelijk over staalheffing
23-03-2018 17:19 | Binnenland | auteur ANP

BRUSSEL - Het is op zichzelf goed nieuws dat de Verenigde Staten een uitzondering maken door tot 1 mei geen heffing op staal en aluminium uit Europa in te voeren, maar het lastige is dat heel veel nog onduidelijk is. Premier Rutte zei dat na afloop van een top in Brussel waar de regeringsleiders president Trump opriepen de uitgestelde maatregel permanent te schrappen.

Rutte wilde niet speculeren over wat de EU zou moeten doen om de heffingen definitief te ontlopen. "Ik weet niet zeker of erna grote problemen komen.’’ We moeten de tijd gebruiken voor overleg tussen de Europese Commissie en de VS, zei Rutte. Commissievoorzitter Juncker is er niet gerust op en gaf al aan dat het onrealistisch is om de gesprekken voor 1 mei af te ronden.

"Natuurlijk bereiden we ons intussen voor op een gepaste reactie, maar die is hopelijk niet nodig'', aldus Rutte. De regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO), door Rutte de internationale marktmeester van de vrijhandel in de wereld genoemd, zijn voor de EU leidend.

De WTO-regels zijn voor Nederland als een van de grootste handelslanden ter wereld essentieel, onderstreepte Rutte. De lidstaten laten zich volgens de premier niet uit elkaar spelen: "Wij vonden allemaal vandaag dat er geen misverstand kan bestaan over onze vastberadenheid en eensgezindheid.’’