Clicky


'Al snel geen klassieke cv-ketel meer'

'Al snel geen klassieke cv-ketel meer'
28-03-2018 09:32 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Als het aan een groot aantal organisaties ligt, kunnen woningeigenaren hun oude cv-ketel vanaf 2021 alleen nog maar vervangen door een waterpomp of een ander duurzaam alternatief, zoals een hybride cv-systeem. Tot die vijftien organisaties behoren onder meer Gasunie en Essent, ondernemersorganisatie voor de installatiebranche Uneto-VNI en milieuorganisaties als Greenpeace. De Vereniging Eigen Huis (VEH) laat in een reactie weten "niet zo enthousiast’’ te zijn over het plan.

In Nederland zijn jaarlijks zo’n 350.000 gasgestookte cv-ketels aan vervanging toe. Als straks geen traditionele cv-ketels meer worden geïnstalleerd, kunnen woningen en andere gebouwen sneller verduurzamen, aldus de vijftien partijen. Zo moet het realiseren van het klimaatverdrag van Parijs sneller binnen bereik komen. Ook moet het gasgebruik worden teruggedrongen met het oog op de verlaging van de aardgaswinning in Groningen. Vrijwel alle gebouwen en woningen in Nederland worden nu nog verwarmd met Gronings gas.

Eind vorig jaar stelden regeringspartijen CDA en D66 al dat de gasgestookte cv-ketel moet worden uitgebannen en dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een plan moet maken om de gasketel "uit te faseren''.

Om te komen tot het uitbannen van de traditionele cv-ketel zijn er nog wel een aantal hordes te nemen, aldus de coalitie. Zo moeten de kosten voor de nieuwe systemen, die nu nog een stuk hoger liggen dan voor de traditionele cv-ketel, omlaag. Ook moeten er straks voldoende vakbekwame installateurs zijn en moet er een laagdrempelige financieringsregeling komen.

De VEH maakt zich ondertussen zorgen over de kosten voor de consument en vindt ook dat "de totale integraliteit’’ ontbreekt. "Er moet worden gekeken hoe de consument kan worden bewogen de beste maatregelen te nemen voor vergroening of verduurzaming van de woning. Dit plan is veel te geïsoleerd’’, aldus een woordvoerder. In sommige gevallen zal het bijvoorbeeld veel meer lonen om de woning beter te isoleren, zegt ze. "De consument kan zijn geld maar één keer uitgeven.’’