Clicky


Beste kwartaal ooit voor de haven van Antwerpen

Beste kwartaal ooit voor de haven van Antwerpen
17-04-2018 16:47 | Haven Nieuws | auteur Redactie [FE]

ANTWERPEN - De haven van Antwerpen kende een uitstekend eerste kwartaal en behandelde 58.328.678 ton goederen, een forse stijging van 7,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De totale overslag is een weerspiegeling van de groei in alle sectoren met uitzondering van het conventioneel stukgoed. De grootste driver is ook nu weer de containeroverslag die een stevige groei van 9,5 procent noteerde ten opzichte van de eerste drie maanden van 2017.

Containers

De containeroverslag steeg dus met 9,5 procent tot 32.580.600 ton of 2.744.226 TEU (+10,7 procent). De maand maart zette met een overslag van 980.000 TEU bovendien een nieuw record neer.

De haven van Antwerpen noteerde een groei op alle vaargebieden, zowel in de aan- als de afvoer. De groei op Europa springt met 14,5 procent het meest in het oog. Deze is deels te verklaren door het terugwinnen van transhipmentlading die vorig jaar wegging wegens een tijdelijk tekort aan havenarbeiders. De overslag met Noord-Amerika groeide met 14,7 procent, al moet men hier wel in rekening brengen dat het eerste kwartaal van 2017 vrij zwak was. Op Azië was er een groei met 7 procent.

“In de lopende maatschappelijke discussie over de noodzakelijke Extra Containercapaciteit om de toekomst van de haven van Antwerpen en haar plaats in de wereldwijde supply chain veilig te stellen, is er een aanname van een 3,5 procent groei per jaar. De huidige groeicijfers van 9,5 procent in het containersegment bevestigen niet alleen de nood aan extra containercapaciteit, maar maken ook duidelijk dat de operationele capaciteitsgrens versneld wordt overschreden en dat een capaciteitsuitbreiding voor containers zich nog sneller opdringt dan voorzien", aldus Jacques Vandermeiren CEO van het Havenbedrijf.

Breakbulk

Het roro-verkeer steeg met 6,0 procent tot 1.300.086 ton. Het aantal behandelde auto’s groeide aan met 2,3 procent tot 323.901 eenheden.

Het conventioneel stukgoed deed het minder goed tegenover dezelfde periode vorig jaar (- 3,1 procent), goed voor een kwartaaloverslag van 2.512.276 ton. Non-ferrometalen, hout, papier en cellulose en fruit zijn daarbij de grootste dalers. Zowel de volatiliteit van de trafieken als de verdere containerisering in dit segment spelen hier een rol.

Staal dat in dezelfde periode vorig jaar goed presteerde, steeg nu maar licht met 1,5 procent en dit voornamelijk door een sterk gedaalde aanvoer (-9,9 procent). Vooral de aanvoer van staal uit China viel fors terug in vergelijking met Q1 ’17 maar deze daling, die al was ingezet in het tweede kwartaal van vorig jaar, is nu gestabiliseerd. Ook de aanvoer uit India is geleidelijk gedaald na de grote piek in de eerste jaarhelft van 2017. Daar tegenover staat een sterke stijging van de aanvoer uit Turkije en Rusland.

De afvoer van staalproducten geeft een omgekeerd beeld met een groei van 19,7 procent. In vergelijking met het eerder zwakke eerste kwartaal in 2017, zagen we nu een sterke opleving van de staafafvoer naar de VS met maart als uitschieter. Hier speelt duidelijk het anticiperend effect op de Amerikaanse dreiging met importheffingen op verschillende producten, waaronder staal.

Vloeibaar massagoed

Bij het vloeibaar massagoed was er een stijging met 4,6 procent tot 18.552.332 ton. De grootste stijger waren chemicaliën (+6,8 procent), maar ook de aardoliederivaten als grootste segment deden het opnieuw goed (+4,6 procent). De groeicijfers bevestigen nog maar eens de ideale ligging van Antwerpen voor Europese distributie, de impact van de fenomenale uitbreiding van de tankopslag en het algemeen vertrouwen in onze (petro)chemische cluster.

Droog massagoed

Droog massagoed klokte af op 3.383.384 ton en kan een groei voorleggen van 7,4 procent. Dit is vooral te danken aan de grotere aanvoer van kolen, meststoffen, zand en grind en de gestegen afvoer van schroot.

Zeeschepen

Het eerste kwartaal van dit jaar liepen er 3.531 zeeschepen (+0,7 procent) Antwerpen aan. De bruto tonnenmaat van de schepen steeg met 2,0 procent tot 101.728.371 BT.