Clicky


Nederlandse tennissters verlaten wereldgroep

Nederlandse tennissters verlaten wereldgroep
22-04-2018 10:26 | Sport | auteur ANP

WOLLONGONG - De Nederlandse tennissters verdwijnen na drie jaar uit de wereldgroep van de Fed Cup. Oranje verloor de play-off om een plek bij de elite van het landentoernooi van Australië met 4-1. Lesley Kerkhove en Quirine Lemoine waren in het verre Wollongong niet in staat tot een stunt tegen het favoriete gastland.

Kerkhove verraste zaterdag nog met de overwinning op Samantha Stosur, maar kon zondag geen vervolg geven aan dat sterke optreden. Ashleigh Barty won in twee sets (6-4 6-2) van de Zeeuwse, die bij afwezigheid van Kiki Bertens, Richèl Hogenkamp en Arantxa Rus was aangewezen tot kopvrouw.

Lemoine kwam daarna tegenover Daria Gavrilova te staan, die Stosur verving. De nummer 295 van de wereld had weinig in te brengen tegen de Australische nummer 24 en boog in twee sets: 3-6 2-6. Demi Schuurs en Kerkhove kwamen nog wel op de baan voor een afsluitend dubbelspel, maar dat was voor de vorm en had geen invloed meer op het eindresultaat. Ze verloren in twee sets van Gavrilova en Destanee Aiava.

Nederlaag

De equipe van captain Paul Haarhuis daalt door de nederlaag een niveau. In 2016 bereikte zijn team nog de halve finales van de wereldgroep.

De opdracht op het hardcourt van Wollongong was vooraf al bijna onmogelijk. Hoewel Nederland op de wereldranglijst van landen hoger staat dan Australië, was het ontbreken van de beste speelsters een groot gemis. Kerkhove stond nu als nummer 210 van de wereld als kopvrouw op de baan, terwijl Australië met Barty en Gavrilova twee speelsters uit de top 25 kon opvoeren.

Kerkhove weerde zich zaterdag in de openingswedstrijd tegen routinier Stosur kranig en bracht zelfs een punt binnen door te winnen, maar tegen Barty lukte dat zondag niet. Kerkhove ging ten onder in het servicegeweld van haar tegenstander.