Clicky


Staatssecretaris in gesprek met jongeren mobiliteitssector

Staatssecretaris in gesprek met jongeren mobiliteitssector
09-05-2018 09:40 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Op 14 mei opent staatssecretaris Van Veldhoven samen met Roger van Boxtel (president-directeur NS) op een feestelijke manier de grootste mobiliteitswedstrijd van Nederland, het Low Car Diet. Voorafgaand wordt staatssecretaris Stientje van Veldhoven het hemd van het lijf gevraagd door jongeren uit de mobiliteitssector. Na de aftrap gaan CEO's en medewerkers van uiteenlopende bedrijven een maand lang met elkaar de strijd aan om zo duurzaam mogelijk te reizen.

Kick-off Low Car Diet

Onder leiding van Mark Duursma (NRC) gaan jongeren uit de mobiliteitssector en teamcaptains van het Low Car Diet in een 'college tour'-achtige setting in gesprek met Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en drievoudig Groenste politicus van ’t Jaar. Zij zullen het met haar hebben over haar persoonlijke drijfveren om de wereld te verduurzamen en over haar visie op mobiliteit in de toekomst.

Daarna openen staatssecretaris Stientje van Veldhoven en president-directeur NS Roger van Boxtel samen met de CEO's van de deelnemende bedrijven op een feestelijke manier de mobiliteitswedstrijd Low Car Diet. Dit is een jaarlijkse mobiliteitswedstrijd die plaatsvindt in heel Nederland van 14 mei tot 14 juni.

Stimulans duurzaam reizen

De Reisbeweging stimuleert bedrijven en hun werknemers tijdens het Low Car Diet om een maand lang zo duurzaam mogelijk te reizen, van e-bike, NS businesscard tot elektrisch rijden. De deelnemers worden hierbij geholpen door de partners van De Reisbeweging: onder andere NS, Fietsenwinkel.nl, LeasePlan en BMW.

Zij stellen zo’n 30 e-bikes en 30 elektrische auto’s (van Tesla tot Leaf) ter beschikking. Verder kunnen de deelnemers gebruik maken van kennismakingsacties van deelfietsen en e-scooters. Het wedstrijdelement daagt de deelnemers uit om er vol voor te gaan: deelnemers kunnen hun prestaties volgen en vergelijken in een app. Op 14 juni worden het winnende bedrijf en de beste deelnemer bekend gemaakt.

CPB onderzocht effecten Low Car Diet

In het onderzoek ‘Vrijwillig uit de auto’ van het Centraal Planbureau (CPB) zijn de effecten van eerdere Low Car Diet edities onderzocht. Op 14 mei presenteert het CPB voorafgaand aan de kick-off deze resultaten en geeft antwoord op de vraag hoe effectief dit soort gedragsprogramma's zijn. Ook doet het CPB aanbevelingen over hoe wetenschappelijk de effectiviteit van het Low Car Diet op grote schaal kan worden vastgesteld.

Deelnemers Low Car Diet

In totaal doen 15 bedrijven dit jaar mee aan Low Car Diet. Ruim duizend werknemers, waaronder diverse CEO’s doen mee aan de wedstrijd. De deelnemende bedrijven zijn: ABN Amro, Antea, Arcades, Center Parcs, CGI, Duo, Enexis, Hanzehogeschool Groningen, Landal Greenparks, LeasePlan, MN, Provincie Drenthe, Stedin, Strukton en Tauw.