Clicky


15 maanden cel voor ongeval met monstertruck in Haaksbergen

15 maanden cel voor ongeval met monstertruck in Haaksbergen
23-05-2018 14:14 | Binnenland | auteur ANP

ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft woensdag de 53-jarige Mario D. in hoger beroep veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf. D. was de bestuurder van de zogeheten monstertruck die op 28 september 2014 tijdens een evenement in Haaksbergen op het publiek inreed. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en vielen 23 zwaargewonden.

De dodelijk slachtoffers waren een kind van vijf, een 73-jarige vrouw en een vijftigjarige man. De rechtbank had D. ook al vijftien maanden cel opgelegd. De man tekende beroep aan tegen het vonnis van de rechtbank. Hij meent dat het dramatische ongeval niet zijn schuld is, maar het gevolg van een technisch mankement aan de monstertruck. Volgens het hof is het dramatische ongeval aan zijn gebrek aan controle over de ruim 4000 kilo wegende truck te wijten.

Bij de stunt reed chauffeur D. met de truck (1500 pk op reusachtige banden) over zes autowrakken heen. Hij faalde in een bocht en reed in plaats daarvan rechtdoor, het publiek in.

Professioneel stuntman

D. was een professioneel stuntman, met veel ervaring met het besturen van monstertrucks. Hij heeft onaanvaardbare risico's genomen, vindt het hof, door op een te krap ingericht terrein met een levensgevaarlijk voertuig in de richting van het publiek een stunt uit te voeren. Het hof bepaalde dat hij zijn vak als stuntman voor vijf jaar niet mag uitoefenen.

Het hof legde de organisator van het evenement, de stichting Sterevenementen een voorwaardelijke boete van 25.000 euro op. Het hof houdt de organisator medeverantwoordelijk voor het ongeluk en de dramatische gevolgen ervan. Sterevenementen wist nauwelijks welke stunt D. precies zou gaan uitvoeren, aldus het hof, en heeft zich onvoldoende bekommerd om de veiligheid van het publiek.