Clicky


Column Verkeersrecht: Dodelijke wielmoeren

Column Verkeersrecht: Dodelijke wielmoeren
31-05-2018 17:14 | Transport | auteur Redactie [FE]

AMSTERDAM - Chris Klomp is rechtbankverslaggever en volgt wekelijks rechtszaken. Op Transport Online staat hij regelmatig stil bij ernstige ongelukken met vrachtwagens. Wie is er eigenlijk verantwoordelijk? En waar kijken rechters allemaal naar? Waargebeurde verhalen met echte hoofdpersonen die een inkijkje geven in het verkeersrecht.

Deze keer: Dodelijk wielmoeren.

Vrachtwagenchauffeurs worden doorgaans veroordeeld omdat ze niet hebben gezien wat ze wel hadden moeten zien. Meestal is er direct contact tussen de vrachtwagen en het slachtoffer. Maar het kan ook anders. Soms loert de dood als er al veel eerder sprake is geweest van onoplettendheid en verzuim.

Het is 12 mei 2016, 10.34 uur als Cor met zijn vrachtwagen over de parallelbaan van de A2 bij Den Bosch rijdt. Er lijkt niets aan de hand, maar dan ziet een getuige een grote zwarte vrachtwagenband van een viaduct vliegen. De zware band raakt een zwarte Renault, die oncontroleerbaar begint te slingeren, door een hekwerk knalt en tegen een betonnen pilaar tot stilstand komt. De bestuurster overleeft de klap niet.

Lees hier verder...