Clicky


Belgische centrale Doel na defect uitgevallen

Belgische centrale Doel na defect uitgevallen
10-06-2018 10:21 | Buitenland | auteur ANP

DOEL - De Belgische kernreactor Doel 4 is wegens een defect automatisch afgesloten. Daarmee is nu de hele kerncentrale Doel, ten noordwesten van Antwerpen en dicht bij de Nederlandse grens, uitgevallen. Uitbater Engie Electrabel verwachtte aanvankelijk dat reactor 4 zondagavond weer zou worden opgestart. Inmiddels is duidelijk geworden dat Doel 4 ook maandag nog buiten werking is. De reden voor het uitstel is niet bekendgemaakt.

In het niet-nucleaire deel van de centrale was zaterdagavond een storing geconstateerd. Een woordvoerster van de kerncentrale zei dat de reactor daarna werd uitgeschakeld. Dat is een standaardprocedure. Volgens de kerncentrale is er door de storing geen gevaar voor de omgeving, de bevolking of de stroomvoorziening.

Omdat reactor 4 zondag nog niet kon worden opgestart, zal Engie Electrabel maandag meer stroom uit het buitenland importeren. Die stroom komt vooral uit Nederland en Frankrijk. "Het gaat om een kleine 4000 megawatt. Dat is ongeveer een kwart meer dan normaal in deze periode van het jaar", zei de woordvoerster van Engie Electrabel. Die stroom wordt op piekmomenten geïmporteerd. Dat is rond 8.00 uur en 18.00 uur.

Belgische kernenergiecentrales zijn in binnen- en buitenland omstreden door hun ouderdom en mankementen.