Clicky


easyJet is voor uitbreiding Heathrow

easyJet is voor uitbreiding Heathrow
12-06-2018 09:34 | Buitenland | auteur Redactie [FE]

HEATHROW - easyJet bevestigt vandaag op de Heathrow Connectivity Conference dat de uitbreiding van luchthaven Londen Heathrow het mogelijk zou maken voor lage-kostenmaatschappijen om van de luchthaven te gaan vliegen.

Een toename in concurrentie op Europese routes en routes in het Verenigd Koninkrijk leidt tot een daling in ticketprijzen van circa 30% van deze routes op Heathrow. Dit leidt tot nieuwe routes naar Europese bestemmingen en routes binnen het Verenigd Koninkrijk em geeft een belangrijke extra impuls aan de hub-luchthaven.

Daling in binnenlandse en Europese vluchten op Heathrow

Passagiers die gebruik maken van luchthaven Heathrow hebben de afgelopen jaren een continue daling gezien in het aantal routes en vluchten naar binnenlandse en Europese bestemmingen. In de periode tussen 2000 en 2017 is het aantal passagiers op Heathrow gegroeid met 21%. In diezelfde periode is het aantal Europese vluchten gestegen met 91% voor de hele industrie. Op Heathrow deed zich echter het volgende voor:

  • Een daling van 40% in het aantal stoelen op binnenlandse vluchten
  • Een daling van 13% in het aantal stoelen op Europese vluchten
  • Een daling van het aantal bestemmingen binnen het Verenigd Koninkrijk van 14 naar 8

In totaal zijn dit 200.000 minder stoelen op kortere afstanden. Door de beperkte capaciteit op Heathrow is passagiers de mogelijkheid ontnomen om gebruik te kunnen maken van lage-kostenmaatschappijen op Europese routes.

Lage kosten

De ervaring van easyJet is dat wanneer het een markt betreedt, zoals die op Heathrow nu bestaat, dat het tickets voor een circa 30% lagere prijs kan aanbieden dan traditionele maatschappijen. Dat komt door het operationele model waarmee de kosten per passagier significant lager liggen dan bij andere luchtvaartmaatschappijen. Zo vliegt easyJet met één type toestel dat voor een goede prijs is aangeschaft en waarmee alle piloten, bemanning en onderhoudsteams overweg kunnen. Daarnaast zijn door efficiënt gebruik van ruimte en hoge bezettingsgraad easyJet toestellen vaak goed gevuld en wordt er veel bespaard op gewicht van stoelen, vloerbedekking en trollies.

Robert Carey, easyJet’s Chief Commercial and Strategy Officer, zei bij de Heathrow Connectivity Conference, Olympia London: “easyJet steunt de heldere en unanieme aanbevelingen van de Airports Commission en is het eens dat uitbreiding van Heathrow de beste opties biedt voor passagiers en voor de economie door het openstellen van de luchthaven voor concurrentie.”

“Door de uitbreiding wordt het mogelijk voor maatschappijen als easyJet om een operatie te starten op Heathrow in aanvulling op de andere bases die het in Londen heeft. Hierdoor ontstaan er nieuwe routes en neemt de competitie toe op Europese bestemmingen.”

“Uitbreiding van Heathrow moet wel op een duurzame manier. Lokale geluidsoverlast en milieu-impact moet geadresseerd worden en easyJet steunt dan ook de aanbevelingen van de Airports Commission op deze punten.”

“easyJet past daarbij de lange termijn milieustrategie toe, waarvan een belangrijk onderdeel de introductie van de nieuwste generatie Airbus A320neo toestellen is. Deze vliegtuigen stoten 15% minder CO2 uit en zijn 50% stiller dan de huidige generatie toestellen. De komende tijd worden 130 van deze toestellen in gebruik genomen, ruim op tijd voordat een nieuwe baan op Heathrow in gebruik wordt genomen.

easyJet en Heathrow

easyJet werkt al een paar jaar nauw samen met Heathrow en kan bevestigen dat een lage-kostenoperatie mogelijk is op de luchthaven. Dit is inclusief easyJet’s behoefte voor gates met een korte omdraaitijd van 25 minuten. easyJet en Heathrow zijn in 2015 een Indicative Operating Framework overeen gekomen over dit soort zaken.

Een easyJet-basis op Heathrow is in lijn met easyJet’s strategie om van en naar Europese hoofdluchthavens te vliegen waar een sterke vraag is van zowel zakelijk als overig verkeer. easyJet heeft al succesvolle operaties op hub-luchthavens zoals Schiphol en Parijs Charles De Gaulle.

Wanneer easyJet een operatie op Londen Heathrow start wordt het ook mogelijk de luchthaven toe te voegen aan het product ‘Worldwide by easyJet’ waarmee het mogelijk is om over te stappen op intercontinentale vluchten.