Clicky


'Schoonmaak haven Rotterdam gaat dagen duren'

'Schoonmaak haven Rotterdam gaat dagen duren'
23-06-2018 19:14 | Algemeen | auteur ANP

ROTTERDAM - Een klein deel van de stookolie die zaterdag in de Derde Petroleumhaven in Rotterdam is weggelekt uit een gat in een tanker is in de vaargeul terechtgekomen en is al bij Hoek van Holland gesignaleerd. De kans bestaat dat de stranden zichtbaar vervuild raken, waarschuwt de veiligheidsregio.

Op sommige plekke ligt een dun filmlaagje op het water. Om te voorkomen dat jachthavens langs de Nieuwe Waterweg vervuild raken, blijven ze afgesloten. Zo worden havens gesloten in onder meer Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Hoogvliet, meldt de veiligheidsregio.

Een bulktanker botste zaterdagmiddag in de Derde Petroleumhaven in het Botlek-gebied tegen een steiger, waardoor een gat in de romp ontstond waaruit ongeveer 200 ton stookolie stroomde. Het havenbedrijf en de brandweer hebben drijvende schermen rond de olievlek neergelegd om verdere verspreiding te voorkomen. Een speciaal bedrijf is inmiddels begonnen met het opruimen van de stookolie.

Het gaat waarschijnlijk wel enkele dagen duren voordat alles is opgeruimd, meldt de veiligheidsregio. "Het is een voorzichtige schatting, maar alle steigers en schepen die er liggen moeten eerst worden schoongemaakt'', aldus een woordvoerder. De veiligheidsregio wijst erop dat er stankoverlast kan ontstaan, vooral als het de komende dagen warmer wordt.

Ondanks de drijfschermen die in de Derde Petroleumhaven zijn neergelegd, heeft een klein deel van de olie zich dus toch al verder verspreidt.

Verschillende dieren, waaronder zwanen, zijn besmeurd geraakt met de smurrie. Mensen die vervuilde dieren zien, worden opgeroepen de dierenambulance te bellen.

De oorzaak van de aanvaring is nog niet bekend.