Clicky


22 leerlingen VMBO Maastricht sowieso gezakt

22 leerlingen VMBO Maastricht sowieso gezakt
05-07-2018 17:07 | Binnenland | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Van de 354 leerlingen van het VMBO Maastricht is het doek voor 22 al gevallen. Zij zakten voor hun centrale eindexamen en hun achterstand is dusdanig, dat die niet meer de komende tijd via schoolexamens kan worden ingehaald. Zij zullen het jaar moeten over doen.

Voor de overige 332 vmbo’ers gloort er nog hoop, zei onderwijsminister Ingrid van Engelshoven donderdag in de Tweede Kamer.

De bewindsvrouw stipte wel aan het dat per leerling verschilt hoe groot de opgelopen achterstand is. Maatwerk is de komende tijd het sleutelwoord, benadrukte ze meerdere keren. Voor de 332 vmbo’ers geldt dat de beslissing uiteindelijk aan hen is. Zo is het denkbaar dat sommigen zelf concluderen dat de achterstand te groot is, en ze liever het jaar overdoen.

De leerlingen hebben tot 1 januari om de achterstand in te halen, zo lang blijven de cijfers van hun centraal eindexamen geldig. SP-Kamerlid Peter Kwint riep de minister op coulant om te gaan met deze deadline en vroeg zich af waarom de cijfers niet een jaar kunnen blijven staan.

Hier leek Van Engelshoven weinig voor te voelen. "Je kan de datum steeds verder verleggen, maar op een gegeven moet je zeggen ‘je bent helaas gezakt’", aldus de minister.