Clicky


PvdA stelt Kamervragen over ophef rondom Code 95 voor oudere chauffeurs

PvdA stelt Kamervragen over ophef rondom Code 95 voor oudere chauffeurs
02-08-2018 17:18 | Transport | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Sinds een aantal dagen is er ophef ontstaan over een maatregel die in 2014 en 2015 al bekend is gemaakt. Deze maatregel: het feit dat chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 wanneer zij hun rijbewijs verlengen, net als de jongere chauffeurs, 35 uur Code 95 nascholing gevolgd moeten hebben om hiervan een aantekening op hun rijbewijs te krijgen. Tot 2015 gold er een vrijstelling voor deze chauffeurs. Deze vrijstelling was door Nederland op eigen houtje ingesteld en de Europese Commissie was het daar niet mee eens en Nederland moest deze regeling afschaffen.

Vandaag verscheen er in onder meer het Algemeen Dagblad een interview met Klaas de Waardt die ondermeer de afschaffing van deze regel aanhaalt als reden voor het chauffeurstekort. Volgens De Waardt moet er zelfs gevreesd worden voor lege schappen in de winkels.

Gijs van Dijk, Tweede Kamerlid voor de PvdA heeft vandaag, donderdag 2 augustus, schriftelijk kamervragen gesteld aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat. Hij wil weten of het klopt dat oudere chauffeurs verplicht worden om nascholing te volgen om hun rijbewijs te krijgen. Van Dijk wil eveneens weten wat de kosten hiervan zijn. 

Van Dijk wil tevens weten of er andere mogelijkheden zijn, zonder de hoge kosten, om de Code 95 te verstrekken aan de oudere chauffeurs.

Ongelijk speelveld

De kamervragen roepen echter bij een aantal mensen vraagtekens op zo is op sociale media te lezen. Sommigen vinden dat je met een uitzonderingspositie voor oudere chauffeurs een ongelijk speelveld creëert. Zo geeft voormalig FNV Transport-bestuurder Henry Janssen aan van Dijk aan dat de kosten door de werkgevers wordt betaald. "Dus dat is voor de chauffeurs geen issue. Zoals je weet mogen gepensioneerde chauffeurs nu ook al doorrijden en zijn de doordat de werkgever de premies voor WW, Ziektewet, WAO, WIA, AOW en Pensioen niet meer hoeft af te dragen, veel goedkoper. Je creëert met jouw voorstel concurrentie op arbeidsvoorwaarden", aldus Janssen.

Ook een sectorraadslid van vakbond FNV reageert eveneens verbolgen op de kamervragen: "Helaas Gijs van Dijk sla je hier voor mij de plank een beetje erg mis."