Clicky


Privéperikelen motief inrijden gemeentehuis Bemmel

Privéperikelen motief inrijden gemeentehuis Bemmel
24-08-2018 17:19 | Binnenland | auteur ANP

BEMMEL - De 59-jarige man die in de nacht van dinsdag op woensdag met zijn auto het gemeentehuis van de Gelderse gemeente Lingewaard binnenreed, kwam tot zijn daad door privéomstandigheden. Dat meldt de politie vrijdag, na afronding van het onderzoek naar het incident.

De man had een schans klaargelegd en is daarna het gemeentehuis binnengereden, aldus de politie. Daar is vervolgens brand ontstaan, waarbij de man omkwam. Hoe dat precies is gegaan, wil de politie uit respect voor de privacy van de man en zijn nabestaanden niet vertellen. Eerder meldde de politie dat in de auto twee gasflessen lagen, waarvan er een ontplofte.

In de buurt van de auto werd een afscheidsbrief gevonden, maar wat daarin staat wil de politie ook niet zeggen. Wat nou het motief was en waarom de gemeente het doelwit was, is nooit helemaal helder geworden. "Het is wel duidelijk geworden dat vooral privéomstandigheden de opmaat hebben gevormd voor deze daad’’, aldus de politie.

Twee uur voor het incident meldde een bekende van de man bij de hulpdiensten dat de man een een dreiging voor zichzelf of anderen kon vormen. "Bij de melding bleek niet dat er een concrete dreiging was richting mensen of gebouwen, dus ook niet naar het gemeentehuis'', aldus de politie. Die startte naar eigen zeggen direct een zoekactie naar de man, die al bekend was bij zorginstanties en de politie. Op verschillende plekken werd naar de man uitgekeken, is er gepost en is geprobeerd de man te bereiken. "Dat lukte niet'', aldus de politie. De zoekactie was nog bezig toen de melding over het gemeentehuis in Bemmel binnenkwam.

De actie heeft flinke schade aangericht aan het gemeentehuis. Zo zijn de publiekshal en ruimtes achter de balies verwoest. De verwachting is dat het hele pand de komende maanden niet te gebruiken is omdat alles moet worden schoongemaakt of vervangen, meldde de gemeente eerder.