Clicky


Wouter Bos dag voor ondergang DSB bij DNB

Wouter Bos dag voor ondergang DSB bij DNB
04-09-2018 15:54 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Toenmalig minister van Financiën Wouter Bos was de dag voordat een bankrun bij DSB Bank begon bij De Nederlandsche Bank (DNB). Dat zei voormalig toezichthouder bij DNB Jaap Holthuizen, die de minister had gezien, tijdens een verhoor door Dirk Scheringa.

Bos was aanwezig nadat DNB een aanvraag had gedaan voor een noodregeling en toen die werd afgewezen door de rechter. Toenmalig directielid van DNB Lex Hoogduin wist eerder niet meer of Bos aanwezig was geweest.

Bos was op zondagavond 11 oktober 2009 bij DNB. Een dag later verscheen een artikel in de Volkskrant over de aangevraagde noodregeling bij DSB Bank. Dat was voor veel klanten aanleiding om hun geld bij de bank weg te halen en leidde uiteindelijk tot de ondergang van de bank.

Scheringa's advocaat Geert-Jan Knoops was tevreden dat aangetoond was dat Bos bij DNB was geweest. "Als we kunnen aantonen dat er samenwerking was tussen het ministerie van Financiën en DNB, kan meneer Scheringa eventueel besluiten niet alleen DNB, maar ook het ministerie in een rechtszaak te betrekken.''

De aanvraag voor de noodlening werd in oktober 2009 door een rechter afgewezen, onder meer omdat de snelheid waarmee klanten na eerdere onrust hun geld bij de bank weghaalden afnam. Daarover kwamen dagelijks cijfers bij DSB vandaan, zei Holthuizen. Hoogduin had eerder op de dag nog gezegd dat er in het weekend geen cijfers waren en dat te verwachten was dat er na het weekeinde, als weer transacties verwerkt zouden worden, de reserves bij DSB Bank verder zouden afnemen.